Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Sportovní aktivity v Chorvatsku, 1. část

Chorvatský přístav jachet
Autor: ristok

Všechna turistická místa v Chorvatsku mají během letních měsíců bohatou nabídku pro milovníky sportu, fitnes a zábavy. Můžete si tak vyzkoušet nejen klasické plavání na chorvatském pobřeží, pro který tu jsou ideální podmínky, ale také jiné vodní a suchozemské sporty.

Mnoho ostrovů se zátokami je ideální pro jachty s kapitány, kdy si můžete užít úchvatnou plavbu podél chorvatského pobřeží. Mezinárodní klub na Jadranu, nazývaný také ACI, má opravdu dobrou úroveň. V Chorvatsku je k dispozici celkem asi 50 jachtařských přístavů, které mimo jiné nabízejí také čerpací stanice, obchody a restaurace, toalety apod. Kotviště těch největších přístavů mají i vodu a elektřinu.

Trvalé zakotvení se v posledních letech zvýšilo a to zejména v luxusních přístavech, jako je např. ACI přístav v Opatiji, Kornati přístav v městečku Biograd na Moru nebo přístav Frapa v Rogoznica. V hlavní sezóně nejsou v dobře vybavených a populárních přístavech lůžka k ubytování zrovna levná, ale stále existuje spousta levnějších alternativ v jednodušších přístavech na pobřeží a na ostrovech, kterých je ostatně v Chorvatsku mnoho.

V moři je více než 300 druhů ryb, což je výzva pro náruživé rybáře. K rybolovu a chytání ryb se někde požaduje povolení. To se konkrétně týká rybolovných zdrojů (např. jsou zakázané harpuny) a úlovků. V řekách a jezerech mohou být loveny pouze s rybářskou kartou, která je někdy dost drahá. Příkladem je oblast Plitvice, kde stojí až 40 euro.

Křišťálově čistá voda Jadranu často láká k prozkoumání flóry a fauny, skal nebo podvodních jeskyní v blízkosti starých vraků pod vodou. Potápění na chorvatském pobřeží je oblíbenou aktivitou již několik let. Téměř v každém středisku najdete nějakou potápěčskou školu, například v regionu Istrie - Kvarner jich je asi přes 30. Potápěči potřebují potapěčské povolení, které je vydáváno pouze na základě potapěčské kvalifikace a stojí 100 kun na rok.