Jste zde

Domů » Památky

Římský amfiteátr

Pula - římský amfiteátr

Ve středověku obdivovali lidé před branami města Pula obrovský amfiteátr a nevěděli nic o Římanech, kteří ho před stoletími postavili. Kdo jiný než obrové, by přece byli schopni postavit tak gigantické zázračné dílo.
Tehdy se amfiteátru říkalo Divicgrad nebo-li "Hrad obrů". Ve fantazii lidí kolovaly pověsti o tom, jak obři přinášeli z celé Istrie ohromné kamenné bloky a během jediné noci je navršili na sebe. Toto gigantické dílo zůstalo bez střechy údajně proto, že když svítalo, zakokrhal kohout a polekaní obři se rozprchli na všechny strany.

Římský amfiteátr v Pule (chorvatsky Pulska Arena) byl postaven s kapacitou 23 tisíc návštěvníků a je šestým největším svého druhu na světě. Byl postaven v letech 2 př.n.l. - 14 n.l. za vlády císaře Augusta. Římský císař Vespasianus (v letech 69 - 79 n.l.), za jehož vlády bylo postaveno slavné Koloseum v Římě, nechal rozšířit ovál až do jeho současné velikosti 132 x 105 metrů. Jak legenda vypráví, chtěl tím splnit přání své milence pocházející z Puly.

Amfiteátr vznikl ze dvou nad sebou položených arkádových řad se 72 oblouky bílého vápence. Horní patro je přerušované 64 obdélníkovými okenními výklenky. Stavba dosáhla výšky 32,45 metrů nad mořem. Protože je budova postavená na východě kopce, je tam venkovní fasáda výrazně nižší a ve spodní řadě je 32 oblouků přizpůsobeno částečně nebo v plné výši okolní krajině. Uvnitř jsou sedadla postavena do svahu. V antice sloužila aréna pro gladiátorské souboje a někdy dokonce i pro zobrazení námořní bitvy.

V posledních letech byl amfiteátr dějištěm kulturních festivalů, roku 1993 to byl Pula Film Festival anebo Histria Festival. Pro opery, koncerty, divadelní a filmová představení je to s výtečnou akustikou ideální místo. Diváci zde již mohli spatřit takové mezinárodní hvězdy jako jsou Sting, Julio Iglesias, Luciano Pavarotti, Elton John, Zucchero, Anastacia nebo Alanis Morissette. Kromě toho byla budova použita v roce 1962 pro italský film Jeden proti Římu (Solo contro Roma).

Pula - římský amfiteátr
Autor: ChrisYunker

Místo

Amfiteátr v Pule 44° 52' 22.71" N, 13° 51' 0.162" E
Zařazení: 
Location