Jste zde

Domů » Památky

Pula - památky

Pula - římský amfiteátr
Autor: chericbaker

Mezi pamětihodnosti města Pula v Chorvatsku patří pozoruhodný římský amfiteátr. Je považován za poznávací znamení města i celého kraje a patrně se jedná o nejfotografovanější stavbu ve městě. Arénu ve tvaru elipsy obklopují 31 m vysoké zdi. Byla postavena v 1. století za vlády císaře Vespasiána – snad pro jednu z jeho milenek, která se údajně v Pule narodila. Monumentální divadlo s 23 tisíci sedadly je šestý největší dochovaný amfiteátr na území bývalé Římské říše.
V malém muzeu v bývalých divadelních katakombách se dozvíte informace o městě a jeho okolí za doby římské. Pula se také může pochlubit vlastním Asterixem z doby římské: lovec divokých prasat Krsan byl známý jako opilec a rváč. Podle pověsti údajně znepříjemňoval život římským legionářům stejně jako známá postavička z komiksů o Galii obsazené Římany.

K dalším antickým památkám ve městě Pula patří Sergiův oblouk. Na prostranství před ním předvádějí své dovednosti pouliční umělci. Další pamětihodností je Augustův chrám, který stojí na Náměstí republiky, bývalém Fóru. Vstup do chrámu tvoří 6 korintských sloupů. Jedná se o jednu z nejpůsobivějších a nejvýraznějších památek starého města.

Zařazení: