Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Ostrov Rab

Chorvatský ostrov Rab
Autor: comicpie

Chorvatský ostrov Rab je prý nejzelenějším ostrovem v celém Kvarnerském zálivu. Mírné podnebí tohoto mondénního ostrova, jeho hustá vegetace a nekonečné pláže přitahují návštěvníky již od konce 19. století.

Hustě osídlený ostrov o rozloze 94 km² není nijak velký, ale hlavně během letních měsíců na něm panuje čilý turistický provoz, který je obzvláště ve městech Rab a Lopar opravdu velký.

Historie

První zmínka o ostrově pochází ze 4. století př.n.l. od jednoho řeckého zeměpisce. Až do doby stěhování národů patřil ostrov Římské říši. Po Gótech přišli na ostrov a do měst Slované, a kolem roku 750 připadl Byzantské říši. Podle legendy se na ostrově narodil poustevník Marinus, který v Itálii založil republiku San Marino.

Během tažení do Dalmácie po ostrovu toužil také Karel Veliký, ale Cášský mír přisoudil Rab opět Byzanci. V boji o ostrov se také několikrát střetly Benátky s Maďarskem. Nakonec ho Napoleon připojil k Italskému království, jehož součástí zůstal až do konce první světové války.

Zajímavosti

Rab je určitě nejkrásnější a nejúchvatnější město na tomto stejnojmenném ostrově. V těchto více než 110 let starých lázních byla dokonce zřízena první nudistická pláž v Chorvatsku. Díky krásné poloze na výběžku pevniny a malebnému historickému jádru je spolu s Dubrovníkem považován za nejkrásnější město na chorvatském pobřeží.

Poznávacím znamením města jsou čtyři za sebou stojící věže. Jedna patří Knížecímu paláci, druhá klášteru sv. Antonína, třetí kostelu Panny Marie a čtvrtá středověké pevnosti Galjarda. To je ale jen několik pamětihodností, jimiž nádherné opevněné město své návštěvníky okouzlí.

Druhým největším a zároveň nejseverněji položeným letoviskem na ostrově je Lopar v severozápadní části. Obliba města stále stoupá díky úžasné pláži s mnoha menšími i většími zátokami.

Poblíž osady Kampor, jejíž hlavní atrakcí je zřícenina řecké akropole, stojí františkánský klášter sv. Eufemie. Klášter z 15. století stojí za návštěvu už jen kvůli svým ikonám. Ani návštěvu církevního a folklórního muzea v klášteře a knihovnu s prvotisky z 15. století byste si ale neměli nechat ujít.

Pokud máte rádi pěší turistiku, nabízí vám ostrov Rab velmi pěkný výletní cíl s pozoruhodnou historií: Na hoře Kamenjak, která se tyčí nedaleko Barbatu, stojí pokojně vedle sebe pozůstatky řeckého vojenského opevnění ze 4. století a zřícenina kostelíku sv. Damiána.

Chorvatský ostrov Rab a jedno z městeček
Autor: comicpie
Chorvatské město Rab v noci
Autor: comicpie
Krásná krajina ostrova Rab
Autor: comicpie

Místo

Město Rab, ostrov Rab 44° 45' 23.94" N, 14° 45' 36.8028" E
Location