Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Istrie - Vrsar

Chorvatsko - Vrsar
Autor: EuOr

Obec Vrsar s malým přístavem se nachází na západním pobřeží Istrie, 3 km od Limského kanálu. Žije zde necelých 2000 obyvatel. Cestovní ruch se začal v městečku rozvíjet před 2. světovou válkou, kdy byly otevřeny tři ubytovny (Aquilante, Mismas, Istria). Italská vláda později zřídila ve vesnici letní tábor pro děti Ernesto Faidiga.
V roce 1961 byl na blízkém ostrově Koversada otevřen kemp pro naturisty. Vrsar a kemp Koversada bývají považovány za předchůdce evropského naturismu, dnes jsou to známá nudistická letoviska s širokou nabídkou a kemp je největším svého druhu v Evropě. Chrání je jedno z nejkrásnějších souostroví: 18 malých, neobydlených ostrůvků porostlých středomořskou vegetací. Hotely stojí na krásných a udržovaných plážích.

Vrsar denně přivítá tisíce turistů. Funguje v něm spousta restaurací, vinných sklípků, hospod, tančíren, pizzerií a nočních klubů. Nabídka sportovních a rekreačních center (boccia, minigolf, tenisové kurty, malá hřiště) je také velmi rozmanitá. V mnohých ubytovacích zařízeních se o zábavu hostů starají animátoři. Několikrát za sezónu se také pořádá "Den Koversady": celodenní zábavný program, který je tradičně ukončen soutěží krásy, z níž vzejde Miss Koversada. V letní sezóně se tu často konají koncerty vážné hudby a rovněž lidové slavnosti.
Kromě vodních sportů a zábavy na hřišti se zde můžete věnovat i seskoku padákem, paraglidingu nebo si zaplatit vyhlídkový let. V letovisku se nachází také sportovní letiště.
Z kulturních událostí je nutné zmínit Mezinárodní letní sochařskou školu v opuštěném kamenolomu Montraker.

Istrijské letovisko Vrsar v noci
Autor: EuOr