Jste zde

Domů » Kvarner

Crikvenica

Crikvenica

Známé prázdninové letovisko Crikvenica se rozkládá v délce asi 8 km na chorvatském pobřeží naproti ostrovu Krk. Táhne se od poloostrova Kačjak až po městečko Selce na konci Kvarnerského zálivu. Díky skvělým klimatickým podmínkám a své geografické poloze se místo oblíbeným prázdninovým cílem. Hezká písečná pláž a nabídka kempů, hotelů a prázdninových domů lákají každoročně spoustu návštěvníků.

Známá písečná pláž, která se nachází v blízkosti centra, je během letních měsíců zcela zaplněná. Podél plážové promenády jsou dětská hřiště, tobogán, a také lehátky a slunečníky k zapůjčení. Pro aktivní turisty se nabízí mnoho sportovních aktivit, jako např. vodní lyžování, jízda na banánu, hřiště na plážový volejbal a mnoho dalších. Podél 8 km dlouhé Crikvenické Riviéry najdete mnoho dalších krásných oblázkových a písečných pláží, a osamělých zátok.

Na rušné promenádě se nacházejí restaurace, pbčerstvení a kavárny, které nabízejí chutné pokrmy z ryb, speciality místní i mezinárodní kuchyně. Obchody se suvenýry, butiky a obchůdky lákají na procházku po ulici osázené palmami. Tato promenáda prý patří k nejkrásnějším v celém Chorvatsku!

Zdejší klima prospívá rovněž pacientům s nemocemi dýchacích cest, alergikům a astmatikům, kteří tu pocítí velké zlepšení zdravotního stavu. Lázně zde byly oblíbené již před první světovou válkou. Ty nezaložil nikdo jiný než arcivévoda Josef, bratr rakouského císaře a uherského krále Františka Josefa II.

V přímořských lázních, jimž se říkalo rovněž maďarská Abbazia, byl v roce 1888 otevřen první léčebný ústav. Již v roce 1891 se mohli slavní hosté ubytovat v exkluzivním hotelu Arcivévodkyně Klotylda. Poté byl postaven novorenesanční hotel Arcivévoda Josef, který je dnes známý pod jménem Therapia Palace. Jeho před časem vybledlou fasádu opět rozzářila žlutá barva.

Během prohlídky přímořských lázní nenarazíte až na pár výjimek na nic zvláštního. Hlavní městská brána ze 13. století, ze které jsou dnes již jen zbytky a reliéf sv. Marka, který je vidět na kamenné desce. Kostel sv. Antonína v blízkosti římské brány ze 17. století v renesančně-barokním stylu a kostel sv. Fosky se sbírkou náboženských předmětů a několika náhrobních kamenů s římským písmem.

Za návštěvu stojí městské akvárium, kde ve 24 bazénech spatříte nejrůznější mořskou faunu a flóru a také sochařský park. Ten je v letních měsících velmi oblíbený, sochař Dušan Dzamonjas zde vytváří mramorové sochy a je otevřen 09:00-11:00 a 19:00-21:00 hod.

Místo

Crikvenica 45° 10' 24.3372" N, 14° 41' 29.6772" E

Komentáře

Jak to tu vypadá v apartmánech posoudit nemohu, protože jsme bydleli v kempu, ale ta písečná pláž je parádní. V Chorvatsku se jen tak nevidí, buď jsou tam útesy nebo oblásky
Location