Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Záhřeb - výlety

Záhřeb - výlety

Pokud chcete nejen zlepšit svůj zdravotní stav, ale také uspokojit touhu po krásných zážitcích, vydejte se pěšky do blízké obce Stubicke Toplice. Město se proslavilo během selského povstání v roce 1573, pod starou lípou se zde lidé rozhodli, že osvobodí sedláky. Více informací o selském povstání se dozvíte v barokním zámku Gornja Stubica, kde je umístěno muzeum selských vzpour. Blízký pomník toto povstání rovněž připomíná.
Asi 12 km směrem na východ se nachází významné poutní místo Marija Bistrica, kde je již od 16. století uctívána černá madona.

Krásný výlet můžete podniknout také do pohoří Zlatar, na barokní zámek Zajezda nebo do vesnice Belec s kostelem Panny Marie Sněžné, jehož barokní interiér patří k nejkrásnějším v celém Chorvatsku. Město Krapino se proslavilo svými archeologickými nálezy: v roce 1899 v něm byly objeveny kosti sedmdesáti neandrtálců, které jsou dnes vystaveny v Přírodovědném muzeu v Záhřebu.

Kostel Matky Boží jeruzalémské na hoře Trški Vrh je významné poutní místo. Její obraz jako zázrakem přežil ničivý požár. Pozornost si zaslouží také hrad Veliki s arkádovým nádvořím, který se nachází v hornaté oblasti poblíž města Desinic. Za návštěvu stojí rovněž krásně zrestaurovaný barokní zámek Miljana. Fresky na této stavbě ze 17. století zobrazují pastýřské výjevy, roční období a výjevy ze života šlechty v době rokoka.