Jste zde

Domů » Příroda

Vítr na Jadranu

Chorvatské počasí u moře

Jadranské klima je na Balkánském poloostrově z větší části ovlivněno místními větry. Teplý a vlhký vítr jugo vanoucí z jihovýchodu se často postará o bouřky a mraky. Poznáte to tak, že má obloha na jihu olověnou barvu. V létě vane často ze severozápadu vítr maestral, ze severu pak přichází studená tramontana a od jihozápadu lebic. Především v zimě se z pobřežních hor tlačí ledový a suchý vítr bura.

Bura (nebo také bóra) je katabatický vítr, který vzniká, když se za horskou bariérou nahromadí kontinentální chladný vzduch. Ten přichází přes údolí k pobřeží, kde velkou silou udeří. Bura vane nejčastěji od listopadu do dubna. V létě se nevyskytuje často a ni netrvá dlouho, ale během úmorných veder se většinou postará o osvěžující a příjemné počasí.

Bura je vítr nárazový a dělí se podle dalších meteorologických podmínek na anticyklonální typ "vedra" (bez oblačnosti), který charakterizuje pokles tlaku, počasí bez oblačnosti, suchý a studený vítr. Může vanout i více dní, přes den je slabší a se západem slunce zesílí.

Druhým typem je "škura" (s oblačností), který vzniká při přechodu cyklóny. Charakterizuje ho pokles tlaku i teploty a déšť. Jeho příchod poznáte podle toho, že se kolem horských vrcholů tvoří mraky, které jdou směrem k pobřeží.
Pro turisty na lodi a plachetnice, které se zrovna nacházejí v úžinách, se ovšem může stát tento vítr opravdu nebezpečným.