Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Slavonie

Slavonie - znak

Přestože se severovýchod Chorvatska oficiálně jmenuje Slavonie, Baranja a Srijem, říká se tomuto kraji často jen Slavonie. Kukuřičná pole v rovinatých oblastech, vesničky s vinohrady, zalesněné kopce a louky kolem Sávy, Drávy a Dunaje jsou typické pro region, který se rozkládá na ploše o rozloze téměř 15 tisíc km².

Slavonie je poznamenána blízkostí sousedního Maďarska: v obou zemích stojí domy ve vesnicích kolem cest, od níž je odděluje vodní příkop. I některé slavonské speciality – třeba pepřový salám nebo guláš – se podobají maďarské kuchyni. Malebná městečka, barokní zámky a nekonečná pole plná obilí, květin a bylinek propůjčují kraji na východě Chorvatska nezaměnitelné kouzlo.

Malé město Virovitica si zaslouží vaši pozornost nejen díky baroknímu františkánskému klášteru, kostelu sv. Rocha a baroknímu zámku, ale i kvůli svému historickému významu. Chorvatsko-uherský král Béla kdysi na městském hradě podepsal listinu, jíž povýšil Viroviticu na svobodné město.
Výlet do pohoří Papuk, které se nachází jižně od města, vás odmění krásnou přírodou i zříceninami několika hradů.

Malé historické město Našice je považováno za baštu zemědělství a chovu ryb. V klášteře naproti městského parku žili ve 13. století slavonští templáři, pozdější maltézští rytíři. Na konci 18. století budovu převzali františkáni. Klášter je sice nejstarší stavbou ve městě, ale hlavní atrakcí je bezpochyby klasicistní zámek Pejačević, v němž se dnes ukrývá malé muzeum.

Největší město kraje Slavonski Brod láká návštěvníky, aby navštívili jeho starou pevnost, v níž se každoročně odehrává dětský festival.
Vrcholem cesty po Slavonii je bezesporu návštěva Osijeku, hospodářského a kulturního centra regionu. Město na Drávě poznáte už z dálky podle 90 m vysoké věže novogotického kostela sv. Petra a Pavla. Místní obyvatelé mu říkají katedrála.

Bohatě zdobený kostel odráží národnostní rozmanitost bývalé monarchie: fresky jsou dílem chorvatských malířů, sochy vytesali čeští umělci a ornamenty zhotovil vídeňský kameník. Za návštěvu stojí i mnoho dalších historických budov, kapucínský klášter a zahrady krále Tomislava. Slavonské muzeum vám navíc poskytne přehled o rozmanité historii tohoto kraje.

Slavonie - městečko Virovitica
Slavonie - město Našice
Našice - zámek Pejačević
Slavonski Brod - pevnost