Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Rovinj

Istrijské městečko Rovinj

Malebné, staré město Rovinj, nad kterým stojí bazilika sv. Eufémie, budí dojem, jako by se v něm zastavil čas. Jedno z nejkrásnějších pobřežních měst Istrie je zařazeno právem mezi perly Jadranu.

Městečko, provoněné piniovými lesy na mysu Zlati Rat, se rozkládá na pevninském výběžku. Jedná se o příklad středověkého městečka, jehož kouzlo spočívá v úzkých schodištích, zastřešených průchodech, vysokých a úzkých domech a v městském paláci, který je zdoben lvy evangelisty Marka.

Dříve než bylo město připojeno k Římské říši, žily v něm ilyrské kmeny. V 7. století, kdy patřila Ravenně, byla Rovinj poprvé zmíněna pod názvy Ruigno a Rovignio. Vlastnily ji různé mocnosti, nakonec jí získaly Benátky a na konci 18. století Rakousko. V letech 1918 – 1945 patřilo městečko Itálii.

Již v 7. století byla Rovinj obklopena prvními hradbami, ty byly následně rozšiřovány a doplněny o věže. Původně mělo město 7 vstupních bran, z nichž se zachovaly brána sv. Benedikta, Portica a brána sv. Kříže.
Kromě františkánského kláštera s kostelem stojí za shlédnutí řada dalších kostelů, například kostel Sv. Agáty nebo kostel Svatého Kříže.

Historickému městu dominuje bazilika trůnící na kopci, která byla postavena na místě předchozích svatostánků. Interiér stojí za prohlídku kvůli zajímavě řešenému chóru. Kromě svatého Jiří, jenž zabíjí draka, si zaslouží pozornost také chórové lavice a monumentální malba Poslední večeře.
Za jedním z vedlejších oltářů je umístěna hlavní atrakce baziliky: mramorový sarkofág s ostatky svaté Eufémie, patronky města. V den její smrti, 16. září, se ve městě koná slavnost na počest této světice. Bazilika je stále důležité poutní místo.

V malebné a pestré "Uličce umělců" se můžete v ateliérech a dílnách podívat, jak umělci sedí u hrnčířského kruhu, malují na porcelán nebo se věnují se uměleckému kovářství. V barokní budově naproti Benátské věži najdete muzeum, v němž se seznámíte s historií města, ale také si v něm můžete prohlédnout sbírku starých mistrů od 15. do 19. století.

Romantická pobřežní promenáda vede kolem přístavu, kaváren, restaurací a Kostelního vrchu. Náměstí Trg Valdibora s malými výklenky ve skalách zve ke koupeli v Jadranu.