Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Pula

Chorvatská letovisko Pula s amfiteátrem
Autor: Dokiai

Rušná Pula není jen největší město Istrie, ale také hospodářské a kulturní centrum tohoto chorvatského poloostrova, které se nachází uprostřed turistické oblasti. Původně malé městečko se vypracovalo díky významným průmyslovým závodům a velkým loděnicím v důležité obchodní centrum regionu.
V rušné pěší zóně narazíte nejen na elegantní obchody, ale i na největší istrijský trh, jehož široká nabídka zemědělských produktů bude opravdu pestrou pastvou pro vaše oči.

Podle nálezů ze starší doby kamenné se usuzuje, že místo bylo osídleno již před 35 tisíci lety. Ilyrský kmen Histrů v něm založil první opevněné osídleni kolem roku 1700 př.n l. Po Histrech následovali Římané, kteří z Puly učinili římskou kolonii a vybudovali působivé stavby: například slavný amfiteátr. Po zániku Římské říše založili Frankové ve městě přístav, aby se ve městě mohl rozvíjet obchod. V letech 1331 – 1797 město spravovali Benátčané a Pulu takřka dovedli k úpadku.
V dobách, kdy město patřilo Rakouské monarchii, vešlo ve známost jako válečný přístav. Díky stavbě železnice z Vídně do Puly důležitost města ještě stoupla.

Chorvatské město Pula
Autor: MBertulat

Komentáře

V Pule jsme strávili naší první dovolenou. vybrali jsme si tuhle destinaci, protože byla nejblíže. Jelikož to byla první dovolená u moře tak se nám tam moc líbilo. Apartmány v Pule se dají bez problému zarezervovat přes internet. Takže můžu doporučit, lze sem jet i na víkend.