Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Ostrov Pag, 2. část

Komu by to tady připadalo snad až příliš tiché, může vyrazit k rozsáhlému mělkému zálivu s plážemi u míst Zrće, Caska, Straško či Trinćela. Tady se totiž dá objevit onen požitek koupání, který propůjčil této oblasti i hrdý název "Chorvatská Ibiza". Když tedy po celý den budete trávit svou dovolenou ve společnosti rodiny u vody, rozhodně si pak zasloužíte navečer i nějakou tu společenskou párty. Takovéto akce jsou zde snad nejvyhledávanější po celém Chorvatsku.

Ne tak hektické, ale pořád velmi živé prostředí panuje v letovisku Novalja, v největším městečku na severu ostrova. Kdysi to byla jen rybářská vesnice, ovšem dnes se jedná o turistické centrum, kde se vedle krásných pláží nachází i velice zajímavé muzeum s antickými archeologickými nálezy, a kde si můžete na vlastní oči prohlédnout skvěle zachovalý římský akvadukt.

Rychlý historický přehled

Ostrov Pag byl pravděpodobně osídlen, podobně jako i mnoho jiných ostrovů v Jaderském moři, již v době kamenné. První písemná zmínka se objevuje v 1. století, kdy tady založili svou první kolonii Římané a vybudovali systém opevnění. Římské kolonie se v těch časech táhly podél celého Jadranu, což dokládají zprávy o nálezech ilyrských hrobů v této oblasti.

Podle historika Plinia staršího se tady město Cissa potopilo asi o tři sta let později do moře. Po pádu Západořímské říše v roce 476 se ostrov Pag dostal do područí Byzantské říše. Správa ostrova byla však stále svěřena do pravomocí chorvatských králů, jejich nejvýznamnější osadou byla Kesa (část dnešního města Novalja). Jejich nadvláda nad ostrovem se neustále střídala a nakonec tam panoval takový chaos, že král Petar Krešimir IV. podřídil severní části ostrova Pag diecézi města Rab (1071) a jižní části ostrova dostalo pod svou správu město Zadar.

Nakonec tady ale začal bojovat každý s každým, přičemž v těchto bojích nešlo o nic menšího, než o slaniska ostrova, jejichž význam se uchoval v podstatě až dodnes. Když na konci 12. století zaniklo město Kesa, bylo za centrum ostrova považováno město Stari Pag. V roce 1376 ovládli ostrov Benátky, který uchvátily solný monopol pro sebe. Od roku 1797 se objevuje na zdejší scéně Rakouská monarchie, která řídila osudy ostrova až do 20. století.

Po druhé světové válce byl ostrov Pag včleněn do Království Jugoslávie. V čase 2. světové války jej pak roku 1941 obsadili Italové, kteří v blízkosti města Pag zřídili koncentrační tábor. V dubnu 1945 přešel ostrov s konečnou platností k Jugoslávii.

Zajímavosti

Hlavní město ostrova Pag bylo založeno v roce 1443 a zachovávalo přísně geometrickou formu renesančního slohu, která je zde patrná dodnes. V oné době tu byl postaven i farní kostel Sveta Marija, přestože právě tento kostel vykazuje i jisté gotické stavební prvky.

Chorvatsko - část města Zadar
Autor: Dick Stracke

Místo

Novalja, ostrov Pag 44° 33' 22.3596" N, 14° 53' 5.9964" E

Komentáře

V Chorvatsku jsem byl na dovolené několikrát, ale jen jednou na ostrově. A to na Pagu. Lepší dovolenou jsme snad nikdy nezažili. Je to pěkný ostrov s nádherným pobřežím. Ubytování v apartmánech je na slušné úrovni a vždycky se nějaké to ubytování najde.
Location