Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Ostrov Cres, 3. část

Chorvatský ostrov a město Cres na pobřeží
Autor: Keith Roper

Rychlý přehled historie

Historie prvního osídlení ostrova Cres sahá až někam do pradávné minulosti a hovoří se dokonce o době kolem roku 12000 př.n.l. Ostrov byl v té době, stejně jako i okolní ostrovy, původně spojen s chorvatskou pevninou a oddělil se až někdy v době ledové v důsledku vzestupu hladiny moře.

Oddělení ostrovů Cres a Lošinj proběhlo snad někdy před rokem 2000 př. n. l., a sice lidským zásahem, protože byl mezi ostrovy vybudován kanál. Cílem vybudování onoho kanálu bylo zkrácení cesty po moři. V době antiky se stal ostrov důležitým životním prostorem Řeků i Římanů, o čemž svědčí časté zmínky v řecké mytologii.

Po rozdělení Římské říše patřil pod Ostrom (Byzanc) a první chorvatští osadníci sem přišli v průběhu 7. století. V té době byl ostrov spravován biskupem arcidiecéze v Osoru. Roku 841 se marně pokoušeli ovládnout ostrov Saracéni.

Ačkoliv se jim nepodařilo ostrov obsadit, napáchali na něm velké škody a při svém nuceném odchodu zapálili město Osor i další osídlení. Chorvaté se ujali vlády na ostrově teprve v průběhu 10. století a vládli tam v podstatě až do roku 1409.

První zmínka o kunaru, o měnové jednotce Chorvatů, se dá vystopovat v roce 1018 právě ve městě Osor. Toto město bylo ve středověku dočasně obýváno až 30.000 obyvateli. Dnes je Osor již jen místní částí města Mali Lošinj na sousedním ostrově.

Benátská republika ovládala ostrov od 16. století a její nadvláda tam trvala až do roku 1797, poté byl připojen k Rakousko-Uhersku a během napoleonských válek (1805 - 1814) patřil i Francii. V roce 1920 byl Rapallskou smlouvou přiřazen k Itálii, během druhé světové války obsazen Německem a po válce se stal již pevnou součástí tehdejší Jugoslávské republiky.

Výlety

K výletům do okolí se vysloveně nabízí sousední ostrov Lošinj, kam se dá přejít z ostrova přes otočný most z městečka Orso. Na ostrově roste velmi mnoho divokých květin a borovic pinií. Veli Lošinj je známý i jako lázně a u pobřeží se často vyskytuje velká skupina delfínů.

Mali Lošinj je pak zajímavým místem několika kostelů, jež jsou zasvěceny Matce Boží, přičemž tím bezesporu nejkrásnějším kostelem je tamní barokní kostel, zasvěcený Narození Panny Marie. Ostrovní muzeum vystavuje i umělecké předměty a důležité archeologické nálezy.

Na pevnině se rozprostírá město Rijeka, znamenitý cíl mnoha celodenních výletů. Od hory Trsat je perfektní rozhled na celý Rijecký záliv, stejně jako na pevnost a na středověké stavby na pobřeží Jaderského moře.

V místní části Trsat je k vidění i ten nejstarší mariánský kostel v celém Chorvatsku. Po návštěvě papeže Jana Pavla II. zde byla umístěna i socha tohoto papeže. Poblíž Cresu se nachází ostrov Krk, kam se dá bez problémů přeplavit třeba i s katamaránem.

Ostrov Cres a okolní moře
Autor: Keith Roper

Místo

Rijeka 45° 19' 36.552" N, 14° 26' 34.0512" E
Location