Jste zde

Domů » Pláže

Omiš

Část dalmatského přístavu v Omiši

Město Omiš (latinsky Onaeum, italsky Almissa) se nachází na jihu Chorvatska, při ústí řeky Cetina do Jaderského moře. Město má asi 6 tisíc obyvatel a žije především z cestovního ruchu. Od města Split je vzdálené asi 26 km jihovýchodním směrem.

Oblast v okolí byla osídlena již v pravěku. Během římského období zde bylo několik malých osad, které ležely v městské části Oneum. Po pádu západní římské říše a krátké byzantské nadvládě město padlo do rukou slovanským Narentáncům, a to až do 14. století. Během této doby bylo místo centrem pirátství v Jaderském moři.

Roku 1444 dobyly město Benátky, a zůstaly v jeho područí až do zániku Benátské republiky. Během tohoto období město získalo dnešní, dalmatsko-benátský vzhled.
Kulturně velmi důležitým je starochorvatský kostel Sveti Petar (Svatý Petr), na opačném břehu Cetiny. Jediná kopulovitá budova z 10. století je jednou z nejcennějších památek v Dalmácii z tohoto období.

Městečkem se táhnou rozlehlé písečné pláže: od Dugi Ratu na západě až po Ravnici na východě. Před plochým písčitým pobřežím západně od Omiše se rozprostírá asi 700 metrů široká mělčina, kterou vytvořily říční naplaveniny. Hloubka v tomto pásu dosahuje až 2 metry.

Také na východě mezi letovisky Ravnice a Vrulje objevíte několik krásných zátok s písčitými a oblázkovými plážemi. Za zmínku stojí Mala Luka, Velika Luka, Lučica a Vojskovo.
Pro turisty je atraktivní údolí Cetiny až k městečku Zadvarje a Gubavickým vodopádům. Tajným tipem jsou Radmanove mlinice (Radmanovy mlýny), kde můžete ve výborné restauraci ochutnat krajové speciality.

Přístav u impozantního ústí Cetiny (překlenutý moderním mostem) byl ve středověku znám jako útočiště pirátů. Malebnou krajinu doplňují centrum města, stará pevnost i písečná pláž, která je téměř 1 km dlouhá. Město nabízí široké možnosti k ubytování, dobrou dopravní dostupnost a bohatou gastronomii.

V letovisku se můžete věnovat i různým sportům: tenis, boccia, fotbal, basketbal anebo plážový volejbal. Rovněž si můžete půjčit vybavení na vodní sporty. Rekreační sportovci se mohou zúčastnit každoročního plaveckého maratonu.
V údolí řeky se můžete procvičit ve volném lezení přibližně na 30 trasách na strmých skalách.

Gubavické vodopády v okolí Omiše

Místo

Omiš 43° 26' 33.0324" N, 16° 41' 44.3436" E

Komentáře

Krásná dovolená v Omiši, kde jsem byl před dvěma lety. Ubytování v Omišských apartmánech je bezvadný - co se týká ceny i kvality, večerní procházky po městečku jsou občas problém, když je tam hodně lidí, ale jinak dobrý.
Location