Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Objevte Istrii

Chorvatská Istrie - hradní zřícenina Dvigradu
Autor: Mammel

V létě patří Istrie k nejoblíbenějším destinacím Evropy. K největšímu poloostrovu Jadranu mají turisté ze západní a střední Evropy nejblíže. Istrie má 240 km dlouhé pobřeží, její další předností je 2400 hodin slunečního svitu za rok. Proto chce mnoho lidí strávit bezstarostnou dovolenou plnou zážitků v této klasické zemi dovolených.

Malebná krajina a pohnutá minulost nabízí tu nejlepší směs zážitků v přírodě a kulturních zajímavostí. Bohatě členité pobřeží zve na písečné a štěrkovité pláže i do čisté, průzračné mořské vody.
Porečská riviéra se rozprostírá mezi městy Umag a Rovinj. Tvoří ji větší a menší obce, kempy, rekreační zařízení a pláže. Kraj kolem Poreče je rovněž hlavní vinařskou oblastí Istrie, což poznáte podle vinohradů kolem města. Při procházce městem byste v žádném případě neměli zapomenout na ochutnávku vína.

Jižně od Poreče se nachází město Pula. Během procházky starým městem se budete ustavičně setkávat s památkami z doby římské: Vítězný oblouk Sergijovců, Herkulova brána, Dvojitá brána, za níž se skrývá istrijské Archeologické muzeum. Z těchto památek vyzařuje dávno zašlá sláva starověkého Říma, jež dosahuje svého vrcholu v amfiteátru z doby císaře Vespasiána. Patřil k největším divadlům Římské říše.
Na východním pobřeží Istrie najdete úchvatné výhledy, krásné staré město s hraběcím barokním palácem a prastaré pastevecké chýše kruhového tvaru. Kromě všech možných turistických lákadel nabízí Rabac a Labin zajímavá historická místa: především Staré město v Labinu s hlavní branou z roku 1589 a trojlodní farní kostel s šesti mramorovými oltáři. Za zmínku stojí také krásný palác hraběcího rodu Battiala-Lazzarini, v němž se dnes nachází Lidové muzeum se zajímavými exponáty ze všech epoch.
Ale opravdové poklady a atrakce objevíte i dále od istrijského pobřeží. Jama Baredine – labyrint krápníkových jeskyní – nabízí pět nádherných jeskyní s přírodními sochami a krápníkovými útvary. Navíc v nich potkáte ne příliš známá zvířata, která byste na denním světle nespatřili: například maceráta jeskynního nebo "průhledné" raky.
Dobrodružství zažijete i během prohlídky zříceniny Dvigrad, kde je podle legendy zahrabaný poklad.

Istrie, Chorvatsko - hradní zřícenina Dvigradu
Autor: Lovro67