Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Národní park Velebit

Chorvatsko - NP Velebit

Národní park Velebit je zapsán na seznamu organizace UNESCO jako biosférická rezerevace. Velebit je zároveň nejrozsáhlejší pohoří v Chorvatsku. Národní park byl založen v roce 1981 a rozkládá se na ploše 200 tisíc hektarů. Celá horská oblast se táhne od města Senje až k řece Zrmanja severně od města Knin. Hluboké propasti a skály, jedinečná fauna a flóra a husté lesy, to vše utváří obraz horského masivu Velebit.

Se svými 145 km je pohoří nejdelším horským masivem Dinárských hor. Nejvyšším vrcholem je Vaganski Vrh, který je vysoký 1757 m. Horský masiv má také mnoho jeskyní a proto je oblíbeným cílem mnoha speleologů. V roce 2004 byla objevena Jama Velebita, která ukrývá dosud nejhlouběji objevený vertikální přímý sestup do jeskyně (513 m).

Rostlina z čeledi křížokvětých velebitska degenija (degenia velebitica) je symbolem této oblasti. Je také vyobrazena na chorvatské minci 50 lip. Ve volné přírodě zde žije například medvěd hnědý, vlk, rys, orel nebo zmije. Krásná přírodní scenérie byla také využita pro natáčení některých scén, pro filmy na motivy dobrodružných románů německého spisovatele Karla Maye.

NP Velebit - hora Vaganski Vrh
NP Velebit - rostlina Velebitska Degenija