Jste zde

Domů » Příroda

Národní park Učka

Chorvatsko - část Národního parku Učka

Pohoří na východě Istrie sahá od horského sedla Poklon (silnice Rijeka – Pažin) až do 20 km vzdáleného Plominského zálivu. Vrcholy tohoto horského hřebene se směrem na jih snižují. Patří k nim Plas (1285 m), nejvyšší hora Vojak (1401 m), dále Suhi vrh (1333 m), Brgud (907 m), Kremenjak (827 m) a Sisol (835 m).

Po obou stranách pohoří teče mnoho říček a potůčků, z nichž některé vedou k vodovodům, některé se rozšiřují a v zimně se rozvodní (Banina, Medveja). Svahy protíná několik prudce se svažujících říčních údolí (Vela draga) a narazíte i na některé krasové jevy (doliny, jeskyně). Národní park Učka je významná klimatická "překážka": Nutí velké masy vzduchu, aby stoupaly výš a výš, což má za následek relativně vysoké množství srážek.

Hustý porost odlišuje toto pohoří od ostatních pobřežních masivů. V oblasti kolem pobřeží roste středomořská vegetace, v níž převažují vavříny. Na svazích spatříte také dubové a kaštanové lesy, bukové háje, jasany a javory. Lesy v létě nabízejí příjemný chládek a kopce zase krásný výhled. Na pobřežních svazích žije hodně lidí, hlavně v jejich severní části, kde se nacházejí vesnice až ve výšce 500 m nad mořem.

Na svahu směřujícímu do vnitrozemí leží jen pár vesnic, většinou jen do výšky 250 m nad mořem. Výjimku tvoří obce Mala a Vela Učka ve výšce 950 m, které jsou obklopeny prameny, ornou půdou a pastvinami. Uprostřed pohoří se nachází horské sedlo Poklon (Úcta). Bylo pojmenováno podle poutníků, kteří cestovali za Matkou Boží ke kostelu Trsat ve městě Rijeka.

Právě na horském sedle Trsat poprvé Pannu Marii spatřili a poklonili se jí. Vedou sem cesty ze všech pobřežních letovisek (Opatija, Ičiči, Ika, Lovran, Medveja, Moscenicka Draga), které dále pokračují do Učky či pohoří Čičarije. Turistické stezky na sedlo začínají v Lupoglavě nebo u tunelu Učka. V pohoří na vás čeká několik oblíbených turistických cílů: horská chata a hostinec na Poklonu, hotel INA pod sedlem Poklon anebo rozhledna na Vojaku.

Místo

Vela Učka 45° 17' 58.5312" N, 14° 11' 35.0232" E
Zařazení: 
Location