Jste zde

Domů » Příroda

Národní park Paklenica

Chorvatsko - krajina Národního parku Paklenica

Národní park Paklenica, který se nachází asi 50 km od chorvatského města Zadar, je pro návštěvníky atraktivní především svou blízkostí u moře. Leží mezí pobřežím a vrcholky pohoří Velebit.

Národní park poskytne především milovníkům přírody fantastické zážitky. Najdou zde 400 m vysoké skalní stěny, jeskyně a sluje. Svahy jsou porostlé hustými piniovými lesy, jinde je zase skrovná krasová krajina.
Ze 70 jeskyní v parku je přístupná návštěvníkům pouze jediná Manita Pec, která je 175 m dlouhá, kde lze obdivovat mnoho stalagmitů a stalaktitů.

Žije zde mnoho druhů zvířat, návštěvníci jen žasnou nad vzácnými ptáky a motýly. Velmi vzácný je např. pěkný druh motýla Apollo. Národním parkem se tato 100 km² velká oblast stala už v roce 1949. Park je vhodný pro jednodenní túry i pro vícedenní výlety, neboť je zde k dispozici 150 km dobře značených turistických tras. Obzvláště doporučujeme pěší túru přes propast Velika Paklenica, která je lemována mnoha vodními mlýny a chatou – Lugarnica, kde se lze vydatně posilnit.

Park je přístupný také cyklistům, k tomu je také nejznámější horolezeckou oblastí v celém Chorvatsku. Tato oblast je se svými 400 horolezeckými trasami "mekkou" pro návštěvníky, kteří mají rádi aktivní dovolenou. Každý rok v dubnu a květnu se zde koná soutěž v lezení Big Wall Speed Climbing.

Zařazení: