Jste zde

Domů » Pláže

Makarská

Dalmácie s obcí Makarská u moře

Obec Makarská se nachází uprostřed Makarské riviéry, která se rozprostírá mezi městy Brela a Gradac. Díky svým úžasným plážím patří k nejoblíbenějším rekreačním oblastem v celé Dalmácii. Většinu dalmatského pobřeží tvoří malé kamenité zátoky a skalnaté pláže, ale Makarskou riviérou se táhnou úžasné písečné či oblázkové pláže. Velmi oblíbená pláž ve městě Makarská je 1 km dlouhá a najdete ji na okraji stinného piniového lesa na poloostrově Sveti Petar.

Historie města sahá až do 3. tisíciletí př.n.l. a je ovlivněna mnoha střídajícími se vládci a katastrofami. Římany, Ostrogóty a Byzantince vystřídali chorvatští králové, ale své stopy v Makarské zanechali také Benátčané, Turci, Rakušané a Francouzi.

Dnes je město oblíbené centrum cestovního ruchu s řadou pozoruhodných památek, jehož okolí je mimořádně zajímavé pro turisty a milovníky přírody. Mohutné pohoří Biokovo chrání město před větry, ale také nabízí výtečné možnosti pro pěší turisty a při troše štěstí v něm uvidíte vzácná zvířata jako třeba muflony, zmiji růžkatou a další. Ve vesnici Kotišina na svazích Biokova se nachází botanická zahrada, jež je častým výletním cílem milovníků květin.

V Makarské vás také jistě zaujme kostel sv. Marka, na jehož zvonici je patrný benátský vliv. K městským památkám dále patří barokní studna a pomník františkána a básníka Kačič-Miošiče na náměstí. Drobné kamínky na podstavci památníku vytvářejí zajímavou mozaiku.

K dalším památkám se řadí barokní palác rodiny Ivaniševičů. Za ním stojí barokní dům rodiny Tonolli, ve kterém se dnes nachází Městské muzeum. Františkánský klášter byl přestavěn v 17. století a představuje pestrou směsici různých stavebních stylů. Klášter stojí za návštěvu už jen kvůli krásné křížové chodbě a zajímavému muzeu mušlí ve sklepních prostorách.

Na prostranství za barokním kostelem sv. Filipa si kromě několika římských náhrobků můžete prohlédnout ještě jednu "pamětihodnost" – Památník turistů. Jedná se o pár s kufrem na procházce. Sousoší připomíná stoletou tradici cestovního ruchu ve městě. Další památník najdete na výpadovce do Splitu – stavba ve tvaru pyramidy připomíná francouzského maršála Marmonta.

Doporučit vám můžeme rovněž zastávku na poloostrovech Sveti Petar a Osejava, které jsou od sebe odděleny úzkým průlivem. Krásně z nich uvidíte starou část Makarské a pohoří Biokovo.

Městečko Makarská s kostelem sv. Marka

Místo

Makarská 43° 17' 59.2548" N, 17° 0' 59.2164" E

Komentáře

Jestli byste rádi strávili příjemnou dovolenou v této oblasti, tak byste si už měli zajednat apartmány v okolí Makarské, protože je to dost navštěvovaná destinace a někdy mají plno už rok dopředu. Jednou se mi to stalo, tak proto doporučuji jednat už teď
Location