Jste zde

Domů » Příroda

Istrijský mramor

Istrie - mramor

Věděli jste, že část významných staveb v Benátkách a Římě byla postavena z mramoru, který pochází z Istrie? Velmi oblíbený stavební prvek byl vytěžen u městeček Vrsar, Rovinj a na ostrovech Brioni.
Mimo jiné bylo z vápence na ostrovech u Vrsaru postaveno v 6. století také Theodorichovo mauzoleum v italské Ravenně (Theodorich byl králem Ostrogótů).

Mnoho známých sochařů jako např. Jacopo Sansovino, Antonio Rizzo anebo Giorgio Vasari používalo mramor z Istrie. Na stavbu Dóžecího paláce v Benátkách a dalších paláců u kanálu Grande byl také použit tento cenný vápenec. V Terstu byl zase z mramoru postaven známý, 70 m vysoký, světelný maják Faro della Vittoria a v Rimini most Ponte di Tiberio, jehož historie sahá až do roku 20 n.l.

Na Istrii dnes najdete mnoho opuštěných kamenolomů, které jsou vzpomínkou na zlatý věk těžby této horniny. Ve Vrsaru, Vinkuranu u Puly a v Dubrově u Labinu se konají ještě dnes mezinárodní setkání sochařů, kteří zde zkušenýma rukama vytvářejí z vápencové horniny zajímavé výtvory.

Zařazení: