Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Chorvatské ostrovy

Chorvatské ostrovy - pohled na Korčulu
Autor: Saskia

K Chorvatsku patří více než 1000 ostrovů a útesů. Z toho je 67 ostrovů obydlených, 677 naprosto opuštěných a přes 400 útesů je nepřístupných, bez jakékoliv vegetace. Při pohledu z pevniny působí ostrovy drsně a nevlídně, ale když se na ně poprvé dostanete, navždy propadnete kouzlu různorodých velkých i malých ostrůvků.
Hornatý, hustou vegetací pokrytý ostrov Dugi Otok s průzračně čistými zátokami nabízí ideální podmínky pro každého, kdo hledá klid a samotu. Největší ostrov severní Dalmácie je zároveň rájem pro potápěče. Oblibě se těší také díky přírodnímu parku Telaščica se slaným jezerem Mir a působivému, příkrému pobřeží.

Krajina souostroví Kornati působí naopak chudě a téměř neskutečně. Mnoho ostrůvků bylo kdysi zalesněno, ale lesy byly pokáceny a místo nich byly vytvořeny pastviny. Jen tu a tam se daří olivovému hájku nebo macchiím. Jaderské moře kolem ostrovů však oplývá množstvím rostlin a živočichů, čímž se kochají hlavně potápěči, ovšem jen očima, neboť souostroví Kornati je chráněná přírodní oblast.

Zcela odlišnou atmosféru zažijete na ostrově Korčula, jehož malebnost opěvovali ve svých verších mnozí básníci. Město Korčula považuje plno návštěvníků za jedno z nejkrásnějších městeček chorvatských ostrovů. Jeho středověké jádro s nádhernou katedrálou, zajímavými muzey, četnými kavárnami a restauracemi se po celý rok těší oblibě domácích i zahraničních návštěvníků.
Nedaleko Korčuly se nachází "levandulový" ostrov Hvar. Díky stejnojmennému městu se španělskou pevností a překrásné krajině je Hvar rovněž oblíbený turistický cíl. Malebnost tohoto ostrova se naplno rozvine hlavně v červnu, kdy fialově rozkvete levandule, rozmarýn a šalvěj.

Co může s dalmatskými ostrovy kontrastovat více než ostrov Cres v Kvarnerské zátoce? Tvoří ho rozeklané pohoří, je holý, drsný a téměř neosídlený. Ostrov Lošinj, který s Cresem sousedí, je však mnohem přívětivější, zelenější a díky darům bývalých mořeplavců se na něm daří i exotickým rostlinám, například oleandru, palmám a pomerančovníkům. Vedle Lošinju vyčnívá malý ostrov Susak, který vypadá jako písečná hora porostlá rákosem. Přestože na něm je pouze jedna pláž, na Susaku prožijete klidnou, s přírodou spjatou dovolenou.

Chorvatské ostrovy, pohled na moře
Autor: F@brizioS