Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Centrální Chorvatsko

Centrální Chorvatsko s pobřežím

Historické jádro Chorvatska se rozprostírá na ploše téměř 17 tisíc km². Mezi Slavonskými horami na východě, řekou Dráva na severu, hranicí s Bosnou a Hercegovinou na jihu a oblastí Karlovac-Slunj na jihozápadě žije asi polovina chorvatského obyvatelstva. V tomto kraji se nachází hlavní město Záhřeb – politické a ekonomické centrum země. V centrálním Chorvatsku však můžete objevit i mnoho dalších zajímavých měst a pamětihodností.
Na jižním břehu Drávy se rozkládá Varaždin s pevností Stari Grad, ktery byl založen na konci 12. století. Hrad je poznávacím znamením města. V průběhu staletí byl několikrát přestavován a o jeho původní gotické podobě svědčí pouze dvě gotické věže. Za návštěvu stojí i Městské muzeum, které se v hradu nachází a také staré centrum Varaždinu, jež se rozprostírá mezi hradem a městským parkem. Pyšní se krásnými paláci, kostely a architektonicky zajímavou radnicí.

K pozoruhodným historickým městům patří rovněž malé městečko Sisak. Bývalé římské osídlení Sisica sice bylo zničeno během stěhování národů, ale město s pevností ze 16. století rozhodně stojí za návštěvu. V tamním muzeu se seznámíte s pestrou historií Sisaku.
V Karlovacu, "městě čtyř řek", se stékají řeky Kupa, Doba, Korana a Mreznica. Díky historickému centru, v němž stojí františkánský klášter, a soutoku řek se určitě vyplatí do města zajet. Vesnička Slunj je sice poměrně malinká, ale její malebné centrum a zřícenina hradu z roku 1328 chybějící velikost vynahradí. Pokud pojedete k Plitvickým jezerům, můžete se během cesty ve Slunji zastavit a odpočinout si.
Patrně nejznámější oblast Chorvatska se rozkládá v pohoří Mala Kapela. Romantické vodopády, které se na jednom místě řítí dolů jako dunící vodní masy a na jiném místě zase do průzračně čistých jezer stékají vodní kaskády z výšky 156 metrů. Už dlouhá léta fascinuje tento jedinečný zážitek návštěvníky v každém ročním období. Plitvická jezera byla prohlášena za národní park již v roce 1928 a od roku 1979 patří na listinu světového dědictví UNESCO. Národní park nabízí i krásné turistické trasy. Jste-li opravdu odvážní, můžete na kanoi zdolat peřeje na řekách Krupa a Zrmanja.

Centrální Chorvatsko s krásnou přírodou