Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Cavtat

Přístavní městečko Cavtat v Chorvatsku

Cavtat (latinsky Epidaurus, italsky Ragusavecchia) je nejjižněji položené přístavní městečko v Chorvatsku. Nachází se v jižní Dalmácii, na jihu Župského zálivu, asi 20 km jižně od města Dubrovník. Navíc je správním centrem oblasti Konavle.

Městečko má svého vlastního přístavního kapitána (chorvatsky Lučka Kapetanija), stejně jako celní přístaviště (chorvatsky Carina), díky čemuž je přístav obzvláště atraktivní pro jachty.

V antickém období byla na jeho místě řecká osada Epidauros, která byla od roku 228 př.n.l. s názvem Epidaurum pod římskou nadvládou a později byla také římskou kolonií.

Během chorvatské války a bitvy o Dubrovník v roce 1991 bylo městečko ostřelováno z moře a později bylo také pod kontrolou agresorů. Většina ze zničených budov byla od té doby opravena, některé z nich ale musely být, jako třeba hotel "Makedonia", zbourány.

V letovisku tak dnes najdete krásné paláce, letní byty, hotely, příjemné klima, hustou vegetaci, krásné pláže i zátoky. Je to centrum cestovního ruchu v jižním cípu chorvatského pobřeží.

Kromě široké nabídky ubytování, bohaté gastronomie na pobřeží i ve vnitrozemí a procházek po malebném městečku nabízí i různé sportovní aktivity: tenis, fitness nebo vodní sporty. Místo je dokonce nazýváno "městem vodního póla".

K architektonickým a turisticky zajímavým památkám patří hotel Croatia. Díky krásné poloze u moře je považován za nejhezčí a nejlepší hotel na chorvatském pobřeží. Krásný je také výlet do chráněné jeskyně Šipun.

Cavtat leží v chráněné zátoce mezi dvěma malými, zalesněnými poloostrovy. Hned u vjezdu narazíte na pomník chorvatského učence 19. století, Baltazara Bogisiče. Na pobřežní promenádě můžete navštívit nejen obchody, ale také útulné hospůdky.

Kostel San Nicola byl po velkém zemětřesení roku 1667, které zničilo také město Ragusa (pozdější Dubrovník), přestavěn v barokním stylu. Dva oltářní obrazy ukazují obě města se svými patrony.

V paláci ze 16. století je v současné době městské muzeum, kde se můžete dozvědět něco více o Baltazarovi Bogisiči.

Díky Dubrovníku a jeho letišti Zračna luka má městečko dobré spojení se všemi dopravními uzly. Lodní a autobusové linky spojují město s blízkým okolím.

K důležitým událostem patří Cavtatské léto (červenec, srpen) s mnoha kulturními večery, koncerty pěveckých seskupení, folklórem a sportovními turnaji.

Nejdůležitější slavností je ovšem Svátek Panny Marie Sněžné (5. srpna), který je současně státním svátkem Chorvatska. V období masopustu (leden / únor) se zase pořádá nádherný karneval.

Místo

Cavtat 42° 34' 59.2248" N, 18° 12' 59.4144" E
Location