Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Zadar - okolí

Přístav a část chorvatského města Zadar
Autor: Dick Stracke

17 km od Zadaru se nachází město Nin, které je považováno za kolébku chorvatské kultury. Poté, co byli chorvatští králové korunováni, ukázali mečem na hoře sv. Mikuláše na všechny světové strany, toto gesto symbolizovalo jejich moc. K nejdůležitějším pamětihodnostem města patří křtitelnice z 9. století a předrománský kostel Svatého kříže, který se dochoval ve výborném stavu.
Mimořádně nádhernou přírodu objevíte kolem romantické řeky Zrmanja. Její řečiště vyhloubené v krasových horninách posloužilo jako působivá kulisa v legendárních filmech o Vinnetouovi.

Za návštěvu stojí rovněž historické městečko Biograd s pozůstatky římské vily, barokním farním kostelem ze 17. století a krásnou promenádou. Zapomenout byste neměli ani na prohlídku Městského muzea.
Ve čtyři metry hlubokém Vransko jezeru plavou kapři, líni, sumci a jiné ryby. Jedná se o největší chorvatské jezero, které je nejkrásnější po dešti, kdy temně zelenou vodu prostoupí zlatavé odlesky. Nenechte si ujít i návštěvu obce Vrana, která leží na severu jezera. Nachází se v něm karavanní stanice ze 17. století – vzácná a cenná památka turecké architektury.