Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Zadar - Dalmácie

Chorvatsko - Zadar

Zadar je největší město severní Dalmácie a současně důležité obchodní a turistické centrum celého regionu. Kromě cestovního ruchu je pro toto pobřežní město důležitý průmysl a stavba lodí. Na místní úrodné půdě se rodí lahodné ovoce, zelenina, skvělé víno a také višně marasca, z nichž se vyrábí slavný likér maraschino.

Místo bylo původně osídleno ilyrským kmenem Liburnů. Ve 2. století se vlády ujali Římané a ze Zadaru učinili významné přístavní město s kapitulou, kanalizací, termálními lázněmi a amfiteátrem. Ve městě se vystřídalo mnoho vládců, patřilo Chorvatsku, Benátkám, Rakousku a nakonec i Itálii. Přestože byl v několika válkách značně poškozen, představuje se dnes v celé své původní kráse.

K významným pamětihodnostem patří rotunda Sveti Donat a také románská katedrála sv. Anastázie s nádhernými rozetami a slepými arkádami. Jižanskou atmosféru zažijete na náměstí Narodni Trg, a to především za vlahých letních večerů, kdy se zde setkávají nejen místní obyvatelé.

Zemská brána, která tvoří součást mohutného městského opevnění, je nejvýznamnější renesanční stavbou v historickém centru Zadaru. Okolí severodalmatské metropole má neméně bohatou historii a oplývá také velkým množstvím památek.

Zadar - rotunda Sveti Donat
Zadar - Zemská brána