Jste zde

Domů » Pláže

Turanj

Chorvatský přístav Turanj

Tradiční dalmatská vesnice Turanj leží u Jaderské magistrály, mezi městem Zadar a 5 km směrem na severozápad vzdáleným letoviskem Biograd na Moru. Žije zde kolem 1 200 obyvatel, kteří jsou v letních měsících živi z cestovního ruchu. V malém přístavu nebo u mola mohou kotvit menší jachty.

Místo bylo osídleno již v antickém období, což dokládají římské hroby. Středověká osada byla zničena během tureckých nájezdů a dochovala se pouze zřícenina pevnosti s věžemi. Ve středu obce stojí středověký farní kostel z 15. století, který byl několikrát přestavěn. Uvnitř kostela uvidíte náhrobní nápis v hlaholici, což je starochorvatské písmo, pocházející z 15. století.
Na místě vykopávek v místním hřbitově zase najdete kostel Panny Marie z 9. století.

Pláž je klidnější než v okolních větších městech a poskytuje více prostoru a soukromí. Vedle ní se nachází parkoviště, které je zdarma.
Díky bezpočtu aktivit se tu určitě nebudete nudit. Můžete se opalovat, koupat nebo potápět. Pokud jste akčnější, máte možnost plachtění, windsurfingu anebo kitesurfingu. Pokud máte rádi jogging nebo dlouhé procházky, je pro vás ideální dlouhá promenáda, která vede přes několik vesnic a doprovází ji nádherné scenérie.

Oblast na severní straně Pašmanského kanálu je velmi podobná slavnému souostroví Kornati, jen je menší a blíže k pevnině. Uprostřed kanálu je 16 ostrůvků, ráj pro ty, kteří milují objevování skrytých zátok a hledají soukromou pláž jen pro sebe. jestli jste v Turanji ubytováni, jsou tyto krásné ostrovy vzdálené jen pár minut.
Mezi Turanjem a Pašmanem je kanál Hals s mořským proudem, který je světovou raritou, protože proudí v obou směrech.

Toto klidné letovisko s krásnou pláží, čistým mořem a příjemným okolím je již dlouho mezi znalci "tajným tipem". Na jídelních lístcích v restauracích najdete krajové speciality. Milovníky přírody jistě potěší procházka podél moře do městečka Sv. Filip i Jakov.
V blízkosti doporučujeme navštívit národní parky Kornati, Telašćica a Krka nebo přírodní park Vransko jezero.

V okolí můžete podnikout výlet k dosud neprozkoumané jeskyni Buta nebo k hrobnímu kostelu Tukljača, bývalému kostelu stejnojmenné obce, který stál v 9. století a nyní je známý pod názvem "Stella Maris" podle potopeného města. Při odlivu můžete vidět základy domů a vlnolamy, kde dříve kotvily obchodní lodě. Kostelní brána s hlaholickým písmem je vystavena v muzeu v Biogradu.

Místo

Turanj 43° 57' 58.7304" N, 15° 24' 34.2468" E
Location