Jste zde

Domů » Kvarner

Sveti Juraj

Sveti Juraj

Pokud pojedete z města Senj směrem na Split, asi po 9 kilometrech dorazíte do malebné rybářské vesničky Sveti Juraj. Byla pojmenována po svém patronovi – sv. Jiřím (chorvatsky sveti Juraj). Jedná se o osadu starou několik staletí, ve které se Chorvati usadili již v 7. století. V obci dnes žije asi 1 000 obyvatel.

V samotném centru stojí kostel sv. Jiří, po němž je obec pojmenovaná. Hlavním zdrojem příjmu je dnes cestovní ruch a rybolov. Vesnice je ideální pro klidnou dovolenou spojenou s koupáním. V malém přístavu kotví rybářské čluny, na nichž rybáři vyplouvají na lov drobných korýšů. Obec byla založena v místech, kde lze nejlépe přejít pohoří Velebit (průsmyk Oltari, 1002 m.n.m.) a kde je k dispozici dostatek vody.

Velkou pláž na jižní straně osady ukončuje mělká zátoka. Je dobře chráněna před jižním větrem a částečně i před větrem ze západu, ale nedokáže vzdorovat bouři bora, která přichází do obce z průsmyku Oltari. Na pobřeží kolem osady najdete hned několik zátok s plážemi. V malé zátoce Kolo jižně od obce kotví menší lodě. Mezi městem Senj a osadou se kromě malých zátok nachází i letovisko Kalič a zátoka Zakosa, v nichž stojí především novostavby.

Sveti Juraj nabízí opravdu vše, co potřebujete, abyste tu strávili příjemnou dovolenou: Pláže, křišťálově čisté moře, pohostinné lidi a nádhernou přírodu. Přímo ve vesnici najdete supermarket, tržiště, poštu, směnárnu, bistra i restaurace.

V letovisku a jeho okolí uvidíte především oblázkové pláže, které jsou ideální i pro a děti a neplavce. Kromě toho jsou v oblasti také zatravněné pláže s betonovými plošinami. Mnoho malých zátok přímo vybízí, abyste se ponořili do průzračného moře. Jaderské moře je kolem města Senj vůbec nejčistší.

V bezprostřední blízkosti (1 km) se nachází pláž Rača (oblázky, písek), kde mimo jiné najdete školu potápění a tenisový kurt. Můžete se tady věnovat vodnímu lyžování nebo si vyjet na šlapadlu. Za návštěvu stojí ostrov Rab nebo pohoří Velebit s národním parkem. V něm si můžete vychutnat krásy místní přírody – ať už při výletu autem nebo při pěší túře.

Doporučit lze tané návštěvu botanické zahrady nedaleko horské chaty Zavižan. Po pár minutách jízdy ze Svetiho Juraje se vám naskytne nádherný pohled na Kvarnerské ostrovy. Pastvou pro oči jsou také divocí koně, které můžete pozorovat na Zavižanu. Ze Senju i Svetiho Juraje se můžete vypravit na člunu k nádherným okolním zátokám a ostrovům.
Naším tipem je výlet lodí přes Velebitský kanál do Bašky na ostrově Krk, k ostrovu Goli, na kterém dřív žili trestanci a podél východního pobřeží ostrova Rab zpět do vesničky.

Místo

Sveti Juraj 44° 55' 43.9428" N, 14° 55' 13.6596" E
Location