Jste zde

Domů » Ubytování

Savudrija

Osada Savudrija se nachází 8 km severně od centra Umagu, na severozápadě Istrie. Žije v ní několik set obyvatel. Jedná se o jedno z nejzelenějších míst v Istrii s mnoha lesy a velmi půvabnými parčíky. Místní pláže jsou převážně kamenité, místy oblázkové.
Stará rybářská a rekreační osada je "bránou" k Umažské riviéře. Již v dobách rakouské nadvlády se mohli turisté ubytovat v penzionech Favreto, v ubytovnách Paludetto a Alla Posta, nebo si najít ubytování v soukromí. Velký význam měla stavba dětských lázní grazské nemocnice sv. Anny v roce 1908. Město Graz ji založilo pro léčbu a rekonvalescenci děti ze Štýrska, ale pobývaly v ní i děti z jiných oblastí Rakouska.

Symbolem obce je asi třicet metrů vysoký maják, postavený v roce 1826. Je zároveň nejstarším a nejseverněji položeným majákem v Chorvatsku. Upozorňuje na mys Savudrija a okolní pobřežní mělčiny a útesy. Je sice stále v provozu, ale pronajímá se jako prázdninové apartmány.
V oblasti kolem Savudrije jsou archeologické nálezy, až z doby neolitu. V římském období byla Savudrija přístav, ještě jsou zde vidět zbytky přístavních zařízení. V okolí jsou další římská naleziště, například římské pevnosti na poloostrově nebo na ostrově Sipar.

Zařazení: