Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Rogoznica, 1. část

Přístav v chorvatském letovisku Rogoznica

Městečko Rogoznica v severní Dalmácii je vzdálené asi 25 km od Šibeniku, nejbližšího většího města v okolí.

Prázdninové letovisko leží na idylickém místě, trochu stranou od pobřežní magistrály u stejnojmenné zátoky.

Blízkost malebného městečka Primošten a středověkého Trogiru dělá z Rogoznice oblíbenou prázdninovou destinaci v Chorvatsku, kde se dá koupání v moři ideálně kombinovat s túrami a s návštěvami nejrůznějších památek.

Rybářská vesnička je jakýmsi tajným tipem pro ty z vás, kdo chcete strávit opravdu odpočinkovou dovolenou, a to bez nějakých davů turistů.

Mír a klid vládnou místu, které dosud zůstalo z velké míry ušetřeno masového turismu. Nádherná, palmami lemovaná promenáda poskytuje každý den svým hostům příjemný stín a chrání je tak před letním sluncem.

Je pochopitelně také velice oblíbeným místem setkávání místních i cizích ve večerních hodinách, kdy zde panuje vysloveně příjemná středomořské atmosféra.

V centru městečka najdete vše, co potřebujete pro svou dovolenou. Kromě restaurací a kaváren jsou tu samozřejmě i pošta, banka a malé obchůdky. Strmé schodiště vede hned od promenády k farnímu kostelu, odkud se před vámi otevře překrásný výhled na modrou zátoku a na malebný přístav.

Obzvláště majitelé vodních člunů ocení rogoznický přístav Marina Frapa, v němž mohou zcela bezpečně kotvit v hluboké zátoce i lodě, jimž by jinak za bouře na moři hrozilo velké nebezpečí. Jachtaři oceňují v přístavištích zejména vynikající služby a perfektní kotviště. Spolu s přístavem tady byl vybudován i umělý ostrov.

Ovšem Rogoznica v žádném případě nežije pouze z cestovního ruchu, hlavním zdrojem příjmů místního obyvatelstva je jednoznačně rybolov.

Na místním rybím trhu jsou vždy k dispozici čerstvě ulovené mořské plody, které si pak můžete buď připravit sami, nebo se nechat nalákat místními restauracemi a ochutnat v nich rybí pokrmy podle nejrůznějších místních receptů. Například výtečnou hustou rybí polévku "brodetto".

Historie

Obec byla založena již v roce 1390, a to na ostrově Kopara. Možná, že osídlení v této oblasti bylo ještě dříve, a sice již v dobách antiky. Údajně v místech dnešní Rogoznici podle legendy stávala starověká Heraclea.

V následujících staletích se tu lidé živili převážně zemědělstvím a rybolovem. V roce 1518 zamířila do Chorvatska velká vlna nových přistěhovalců z obav před invazí Turků. Vzhledem k náporu osmanských vojsk se tedy Rogoznica stala jakýmsi uprchlickým táborem.

Poloostrov v malém zálivu se tehdy jevil poměrně bezpečným místem, takže se zde natrvalo usadilo mnoho utečenců. I oni se pak začali věnovat hlavně rybolovu a zemědělství.

Díky těmto lidem se počet obyvatel začal rychle zvyšovat a městečko se rozšiřovalo rychle i směrem na pevninu. Ve 2. polovině 19. století byla postavena i první hráz, která spojila ostrov Kopara s pevninou.

Rybolov a produkce vína, mandlí a oleje byla po celá staletí hlavními odvětvími činnosti místních obyvatel, a do značné míry to platí dodnes. Teprve v posledních letech se tu postupně rozšiřuje význam cestovního ruchu, který hraje v životě lidí stále významnější roli.

Místo

Přístav Marina Frapa, Rogoznica 43° 31' 57.7416" N, 15° 57' 42.0624" E
Location