Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Rabac

Chorvatsko, Rabac
Autor: J>Ro

Rabac je ideální místo na východě Istrie, kde můžete strávit dovolenou. Historické památky máte na dosah a přitom můžete podnikat výlety do istrijského vnitrozemí, Kvarneru nebo k ostrovům v Kvarnerské zátoce.
Souměstí Labinu a Rabacu se skládá ze tří částí. První z nich je působivé historické město Labin, které se rozprostírá na 320 m vysokém pahorku. Dále to jsou část Podlabin a Rabac. Ten je znám jako středisko vodních sportů a orientuje se čistě na turismus. Labin se naopak může ohlédnout za dlouhou, bohatou historií. Lidé se v něm usadili již v mladší době kamenné a až do zániku Západořímské říše byl známý jako římská osada Albona.

Osud města určovali národy Ostrogótů, Byzantinců a Franků, roku 1813 připadlo Rakousku. Díky zásobám uhlí zažil Labin velký hospodářský vzestup, ale dnes jsou hlavním zdrojem financí především zemědělství a cestovní ruch. K hlavním atrakcím patří barokní palác, a to i kvůli muzeu, které se v něm ukrývá. S historií města se seznámíte ve výborně připravené expozici o hornictví s napodobeninou štoly, římském lapidáriu a na tematických výstavách.
Náměstí Titov trg v historickém jádru můžeme s klidem nazvat pulzujícím srdcem města. Na něm můžete zahájit procházku městem, nebo si odpočinout v útulné kavárně či baru a přitom pozorovat čilý ruch. Určitě si prohlédněte Portu Sanfior – hlavní městskou bránu z roku 1589, kterou zdobí starý znak Labinu a benátský lev.
Gotický kostel Narození Panny Marie byl přestavěn v dobách renesance a baroka. Lev (atribut apoštola Marka) na jeho fasádě připomíná rovněž skutečnost, že město přes 500 let ovládali Benátčané. V interiéru kostela najdete šest skvostných mramorových oltářů, z nichž jeden ukrývá ostatky svatého Justa, které byly do Labinu převezeny z Říma v roce 1664. Ze 35 m vysoké zvonice a ze staré pevnosti se vám otevře překrásný pohled na město a okolí.

Odsud se pohodlně dostanete pěšky do 4 km vzdáleného Rabacu, který sice pozoruhodnými stavbami neoplývá, ale je zdařilým příkladem velice vkusného "turistického sídliště". Hotely a ubytovací zařízení byly zasazeny do lesního porostu. Kromě toho je v Rabacu krásná promenáda, po které můžete podniknout kilometrové procházky do sousedních měst.

Chorvatsko, přístav v Rabacu