Jste zde

Domů » Pláže

Posedarje

Chorvatský přístav v Posedarje

Posedarje, malé místo a přístav v blízkosti Maslenicki mostu, leží 25 km severovýchodně od města Zadar, na pobřeží Novigradského moře. V místě najdete několik písečných a oblázkových pláží, které jsou obklopené borovicovými lesy a za horkých letních dní tak nabízejí dostatek stínu. Díky mělké a teplé vodě je Posedarje ideální pro rodiny s malými dětmi. V moři žijí různé druhy ryb a mušlí, hlavně slávky a ústřice. Tři ostrůvky kolem jsou populárním cílem pro potápěče.

Novigradské moře dává návštěvníkům pocit, že se koupají v jezeře. Vzhledem k stálému přítoku sladké vody z řeky Zrmanja je totiž slanost vody mnohem nižší než ve zbytku Jadranu. To má příjemný vedlejší efekt, že tu nejsou prakticky žádní mořští ježci.

Mírně se svažující písečná pláž u ostrova Sveti Duh (Svatý duch) leží jen pár minut od centra obce, která je velmi oblíbená u dětí. Pobřeží je ploché, skvělé pro začínající plavce a dlouhé procházky. Až do vzdálenosti cca 150 metrů směrem do moře je hloubka vody jen kolem 1,5 metru.

Obec je také známá pro své gastronomické speciality, a to zejména pro uzenou šunku, v Chorvatsku nazývanou pršut. Ta místní vděčí za svojí chuť chladnému větru Bora.
V četných restauracích a barech můžete ochutnat další pokrmy místní kuchyně. Takové dobroty jako mořské plody, čerstvé ryby, olivový olej a víno vlastní výroby, stejně jako mnoho sezónního ovoce, jistě zpříjemní váš pobyt i gastronomicky.

O malém přístavu najdete první zmínku pocházející již z roku 1219. Nejstarší památkou je kostel sv. Růžence, který byl v roce 1700 přestavěn v barokním stylu. Románský kostel Nanebevzetí Panny Marie pochází z přelomu 12. a 13. století, a na ostrůvku před přístavem stojí gotický kostel sv. Ducha pocházející z 15. století.

Posedarje je obklopené národními a přírodními parky. Patří mezi ně Paklenica, Kornati, Plitvická jezera anebo vodopády Krka a kaňon řeky Zrmanja. Ten je vzdálený jen několik minut a nabízí jedinečnou příležitost cítit se jako Vinnetou a jeho přítel Old Shatterhand. Tady se totiž točily filmy podle románů Karla Maye.
Ti odvážnější si mohou vyzkoušet bungee jumping z Maslenickeho mostu, který je asi 2 km daleko.

Místo

Posedarje 44° 12' 35.7336" N, 15° 28' 40.6668" E
Location