Jste zde

Domů » Příroda

Plitvická jezera

Chorvatsko - NP Plitvická jezera

Národní park Plitvická jezera proslavily především filmy Karla Maye (např. Poklad na Stříbrném jezeře), které se zde natáčely. Úchvatné kaskády Plitvických jezer lákají i v dnešní době ročně stovky tisíc návštěvníků. Je to největší chorvatský národní park a zároveň nejstarší v jihovýchodní Evropě.

Národní park se rozkládá na ploše 295 km² kolem horského pásma Mala Kapela. V roce 1928 byla Plitvická jezera prohlášena národním parkem, později v roce 1949 byl národní park uznán i mezinárodně, aby byl v roce 1979 přiřazen ke světovému kulturnímu dědictví UNESCO.
Můžete zde obdivovat 16 větších a několik menších jezer. K největším vodopádům patří Velký vodopád (chorvatsky Veliki slap) vysoký 78 m a Galovački buk vysoký 25 m.

Oblast Plitvických jezer patří k nejvýznamnějším v Chorvatsku také co se týče rostlin a zvířat. Je to způsobeno jednak klimatickými podmínkami a na druhou stranu také polohou oblasti, protože se nachází daleko od znečištěných a hlučných velkoměst nebo průmyslových podniků. V bukových a jedlových lesích, které se částečně podobají pralesu, přežil například medvěd hnědý. V tomto národním parku najdeme všechny druhy zvířat, které se zde vyskytovaly už před vstupem člověka, což je z celosvětového hlediska velmi vzácné.

Chorvatsko - NP Plitvická jezera
Chorvatská Plitvická jezera
Zařazení: