Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Pirovac

Chorvatské městečko Pirovac na pobřeží

Pirovac je vzdálen asi 26 km severozápadně od města Šibenik, Jadranská magistrála ho spojuje s historickými centry dalších měst Zadar, Trogir a Split. První zmínka o místě pochází z roku 1298, kdy mělo název Zloselo, současný název má až od roku 1921. Dominuje mu pahorek St. Markus a na jeho úrodné půdě roste především vinná réva. Městečko je v Dalmácii považováno za hlavní město malého fotbalu, každé léto se zde pořádá i fotbalový turnaj.

Pirovac leží na severním břehu stejnojmenné zátoky. Mírný mořský proud přináší do moře v létě teplo, takže mořská voda je 3-4 hodiny teplejší než teplota u okolního pobřeží Jaderského moře. Městečko i jeho okolí se nachází v oblasti dvou národních parků: Ostrovního ráje Kornati a krasových vodopádů Krka.

Přístav je díky zalesnění pobřežního pásu na severozápadě chráněn před všemi větry, hlavně před větrem ze západu. Jachty s maximálním ponorem 2 m tak mohou kotvit u přístavní hráze. Sportovní rybáři si zase mohou zajet k Vranskému jezeru, kde si mohou ulovit štiky, kapry anebo sumce.

Organizovaný cestovní ruch se zde začal rozvíjet až v 50. letech minulého století. Ubytování je možné v komfortních apartmánech, soukromých pokojích v kempu nebo v hotelu. Místní restaurace nabízí hostům nejznámější dalmatské speciality z ryb. Během hlavní turistické sezóny pořádají majitelé restaurací každou sobotu večer svátek darů moře.

K již tradičním místním událostem patří pěvecká soutěž Prvi glas (První hlas) a Pirovacká noc, která probíhá během hlavní sezóny. Ke zvláštním příležitostem patří svátek sv. Jiří (patrona města), který se slaví 23. dubna a svátek Panny Marie Karmelské, 16. dubna.

V raném středověku vlastnila místo bribirská knížata, tzv. Šubičové. V 17. století se část obyvatel stáhla před nebezpečím v podobě blížících se Turků na ostrov Murter. Z památek se částečně dochovaly hradby, které nechal postavit Petar Draganič kolem roku 1505. Farní kostel sv. Jiří z roku 1506 byl v 18. století přestavěn v barokním slohu. Na malém ostrůvku Sveti Stipan byly objeveny předměty z dob starého Říma. Na ostrově stojí zřícenina františkánského kláštera, který byl postaven v roce 1511.

Místo

Pirovac 43° 48' 59.2236" N, 15° 40' 5.8836" E
Location