Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Ostrov Lošinj, 2. část

Chorvatský přístav Mali Lošinj
Autor: Marc St

Zajímavá místa

Prvním osídlením na ostrově byl Veli Lošinj, který byl zároveň jeho hlavním městem do roku 1806.

Leží na úpatí hory sv. Ivan, v úzké zátoce na jihovýchodní straně ostrova Lošinj.

Má asi 900 obyvatel, kteří dnes žijí především z cestovního ruchu. V jižní části se rozkládá místní část Rovenska s rybářským přístavem.

Četné vily a několik parků svědčí o bohatství místních lidí, které získali až do konce 19. století díky stavbě lodí a plachetnic.

Když se vydáte na místní hřbitov v přední části starého přístavu, uvidíte velkolepé hroby na věky odpočívajících kapitánů lodí. To dokládá skutečnost, jak velký význam zde kdysi mělo námořnictví.

Velmi pěkný je kostel Zvěstování Panny Marie, postavený v roce 1534 a rozšířený roku 1858. Kostel se nachází na samé špičce poloostrova Čikat, jen kousek od vjezdu do přístavu.

Sloužil manželkám lodních kapitánů jako místo setkávání, kde se modlily za své muže na moři i za jejich šťastný návrat domů.

V blízkosti Veliho Lošinju byla vylovena z hlubin moře v roce 1999 bronzová socha starověkého atleta, která tam "odpočívala" asi od 1. století př.n.l. Téměř dva metry vysoká bronzová socha muže je po rozsáhlé rekonstrukci nyní již zpět na ostrově, kde zdobí nádherné muzeum v Kvarnerském paláci ve městě Mali Lošinj.

Dnes mnohem větší městečko Mali Lošinj je vzdálené asi 4 km. Poté, co Veli Lošinj, nejstarší a kdysi největší město ostrova Lošinj, již počátkem 20. století nestačil zvládat davy milovníků koupání, převzalo vedoucí roli městečko Mali Lošinj.

K němu patří také překrásná zátoka plná borovic u poloostrova Čikat, která je již po více než 100 let velice oblíbeným místem koupání letních návštěvníků. Majitelé lodí najdou v místním velkém přístavu i kotviště pro své jachty.

Na východním pobřeží ostrova se rozkládá rybářská vesnička Nerezine, jinak též výborný výchozí bod k překrásným výletům do horského masívu Osorscica.

Obec byla založena ve 14. století a může se pochlubit hned několika pamětihodnostmi. Stojí tu např. františkánský klášter ze 16. století s kostelem a s křížovou cestou.

Právě v tomto kostele můžete vidět oltářní obraz sv. Františka a ikonu "Matky Boží s dítětem". Jsou tu k vidění i stopy z římského období, které objevíte v sousedství dobře zachovalé věže ze 16. století. Dochovaly se tady i pozůstatky starých antických domů.

Aktivity

Vzhledem k tomu, že se na Lošinju zvedá horský hřbet až do nadmořské výšky skoro 590 metrů, jsou zde přímo ideální podmínky pro pěší turistiku. Výstup na Televrinu, nejvyšší horu v tomto pohoří, vás odmění nádherným výhledem v podstatě na celý Kvarnerský záliv.

Ale tu hlavní roli na chorvatském ostrově Lošinj hraje bezpochyby zábava na pláži a ve vodě. Surfaři najdou hlavně v zálivu Uvala Čikat vynikající podmínky, které jsou optimální v období od dubna do května a pak od poloviny srpna až do září.

Místo

Přístav Mali Lošinj 44° 31' 56.19" N, 14° 28' 6.6324" E
Location