Jste zde

Domů » Historie

Ostrov Lošinj, 1. část

Chorvatský ostrov Lošinj se rozprostírá v Kvarnerském zálivu, v severní části Jaderského moře.

Jeho hlavním městem je Mali Lošinj, a od sousedního ostrova Cres je oddělen pouze úzkým průlivem.

Ostrov má členité pobřeží a je plný svěží zeleně.

Stal se tak oblíbeným cílem pro turisty, kteří mají rádi o své dovolené trochu živější prostředí a rozmanitost.

Je tu skvěle rozvinutá turistická infrastruktura, rozsáhlé háje borovic, vavřínu a dubů, stejně jako okouzlující vesnice.

Lošinj se již v 19. století stal velice oblíbeným místem setkávání milovníků plavání a jachtingu.

Kdysi byl spojen se sousedním ostrovem Cres, dokud Římané neoddělili oba ostrovy u Osoru uměle vybudovaným kanálem.

Ale dnes je skutečně těžké si představit odlišnější prostředí, než kdysi často jedním dechem vyslovované pojmenování Cres - Lošinj.

Zatímco ostrov Cres vypadá chudě a nevyvinutě, Lošinj je bohatě porostlý bujnou středomořskou vegetací. Palmy, oleandry, pomerančovníky a agáve na ostrov přiváželi námořníci již od časů 16. století jako památku na své plavby do dalekých zemí.

Na svém domovském ostrově pak zasázeli semena těchto zámořských druhů rostlin a těm se zde skvěle dařilo. Postupně tady byly zakládány parky s exotickými dřevinami a keři.

Ostrov díky mírnému klimatu a překrásné přírodě začal již v 19. století lákat první rekreanty, a tak je trávení dovolené na tomto ostrově již dlouhou tradicí.

Dnes to tady zejména v hlavní letní sezóně doslova praská ve švech. Kdo ale má rád klid, může se uchýlit na klidnější sousední ostrovy Unije, Susak nebo na Ilovik.

Historický přehled

Historie ostrova Lošinj byla až do 14. století velmi úzce spojena s dějinami sousedního ostrova Cres. První osadníci sem přišli pravděpodobně již někdy v období neolitu, kdy nebyly tyto dva ostrovy ještě navzájem oddělené. Stopy pravěkého osídlení byly však doloženy až z následné doby bronzové, o čemž svědčí nálezy staveb a pohřebišť.

Po dobytí ostrova Římany se za vlády císaře Augusta, který vládl ještě před narozením Krista, začal budovat v moři kanál, který rozdělil bývalý ostrov Apsirtides na Cres a Lošinj.

Po pádu Západořímské říše se oba ostrovy dostaly do područí Byzance a v 11. století sem přišli první Slované a usadili se na ostrovech.

Až do 14. století byl ostrov Lošinj spravován ze sousedního ostrova, dokud nebyla uzavřena smlouva v Osoru, která zajistila ostrovu autonomii. Po úpadku ostrova Osor (Cres) v 16. století se Lošinj aktivně podílel na rozvoji mořeplavectví a získal na významu.

Především ve druhé polovině 19. století nastalo období prosperity a ostrov začal hrát opravdu významnou roli v širokém okolí. Začátek paroplavby odstavil provoz plachetnic jaksi na vedlejší kolej, a tak se ostrov již od konce 19. století začal zaměřovat na oblast cestovního ruchu.

Místo

Osor, ostrov Lošinj 44° 41' 33.8892" N, 14° 23' 31.4376" E
Zařazení: 
Location