Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Nin

Poloostrov Zdrijac s obcí Nin

Chorvatská obec Nin se nachází na jižním břehu zátoky Nin, na poloostrově Zdrijac. Je vzdálena 15 km severně od Zadaru a žije zde asi 4 600 obyvatel. Místo se v minulosti vyvíjelo na plochém poloostrůvku, ve 14. století byl ale vyhlouben kanál a z poloostrova se tak stal ostrov, který s pevninou spojují menší můstky.

Nin je město se slavnou minulostí. Šlo o jedno z nejdůležitějších kulturních center raného Chorvatského státu, a proto se může pochlubit jedinečnými stavebními památkami z 8. a 9. století. Za návštěvu stojí především malý kostel Svatého kříže z 9. století, který je považován za nejmenší katedrálu na světě. Za zmínku stojí také klenotnice.

Nin však není jen historické městečko. Spolu se svým okolím nabízí výborné podmínky pro dovolenou a také pro lázeňství. Poblíž městečka, daleko od dopravy a hluku, najdete několik dlouhých písečných lagun se speciálním mikroklimatem. Mělké moře zasahuje hluboko do pevniny, je o 2 – 3 stupně teplejší než v okolí a obsahuje více soli.

Voda je velmi čistá, protože je v této oblasti mělko, a tudíž v ní neplují žádné lodě. V lagunách se rovněž ve větší míře vyskytuje léčivé bahno "peloid", které se používalo k léčebným účelům již v antice. Dnes se v této oblasti nachází malé sanatorium, kde v letních měsících probíhá léčba venku.
Asi 2 km jižně od obce se nachází velký a velmi oblíbený prázdninový kemp Zaton.