Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Kvarnerský záliv, 1. část

Ostrov Krk - záliv Punat
Autor: whl.travel

Kvarnerský záliv je obrovský mořský záliv, zaříznutý do Jaderského pobřeží a obklopený strmým, hustě zalesněným pohořím. Je chráněn před ostrými větry a kolem se rozprostírají nádherné pláže.

Záliv sahá od letoviska Rijeka na severu, až po město Pag na jihu, a spolu s velkými ostrovy Cres, Lošinj, Krk a Rab vytváří jakýsi vlastní "mikrokosmos". Odrážejí se tu celá staletí dávné historie regionu, ale také vliv mnoha kultur, které tu dodnes zanechaly své nesmazatelné stopy.

Objevíte zde i velice různorodou krajinu s majestátními horami, s úrodnými údolími, s nespočtem zátok, jeskyní a roklí, i mnoho ostrovů a ostrůvků. Zkrátka skoro všechno, po čem vaše srdce během dovolené zatouží a co ve vás zanechá po dlouhou dobu nezapomenutelné zážitky.

Ať už se vydáte do některého z místních překrásných středověkých měst, do venkovsky malebných vesnic, do hustých lesů anebo za přírodními krásami národních parků ve vnitrozemí - oblast Kvarnerského zálivu je všude stejnoměrně krásná i rozmanitá. V současné době představuje jednu z bezpochyby nejoblíbenějších prázdninových destinací celého Chorvatska.

Hlavními ostrovy zde jsou Cres, Lošinj, Krk, Rab a Pag, a o všech se bez výjimky dá říci, že se jedná o ta nejnavštěvovanější letoviska různých milovníků pláží, kempařů a v neposlední řadě i nudistů, kteří tu našli svůj ničím nerušený ráj.

Je zde pochopitelně i mnoho hotelů, prázdninových domů, rekreačních apartmánů i skvěle vybavených přístavů, které plně uspokojí každého vyznavače jachtingu. Přímo skvěle se v této přímořské oblasti Chorvatska daří rostlinstvu, a bujná středomořská flóra a různé druhy subtropické vegetace jistě zaujmou všechny návštěvníky. Žije tu ovšem i mnoho ohrožených živočišných druhů, které zde mají svá útočiště a stanoviště.

Ani milovníci vodních sportů a aktivní sportovci se zde nudit rozhodně nebudou. Na své si přijdou horolezci, turisté i vodáci. Dovolená se tady dá trávit rozmanitými způsoby a neměli byste opomenout ani zdejší pestrou a lahodnou regionální kuchyni, která zcela určitě stojí za ochutnání.

Jakousi vstupní branou do oblasti Kvarnerského zálivu je Rijeka, třetí největší město v Chorvatsku. Nejlépe se sem dostanete z Opatije, která je jedním z nejpozoruhodnějších měst v zemi. Skutečně nádherné místo, kde po celý rok panuje až mimořádně mírné a příjemné počasí.

Opatija byla již za časů Rakouska - Uherska velmi oblíbeným cílem tehdejších bohatých vrstev a módním přímořským letoviskem dobové elegantní společnosti Belle Époque. Luxusní atmosféra dob nenávratně zmizelých samozřejmě již pochopitelně utichla, ale v současnosti se tady skvěle daří jinému typu dovolené.

Vládne zde kosmopolitní vkus hotelů, které se zaměřují na lázeňství a wellness. Návštěvníci hojně využívají luxusní gurmánské restaurace a navštěvují velká parková zařízení, kde to vypadá, jako by se snad opět navracely ony dávno zašlé časy slávy 19. století.

Kdo hledá nějaké to místo, kde by se dala zažít zábava v nějakém přímo exkluzivním prostředí, ať zavítá do zdejších lázeňských zařízení. Kdo se naopak chce vyvarovat od toho věčného mumraje chorvatských letovisek, vydá se zřejmě někam do klidu, jako je např. Národní park Risnjak.

Tam opravdu panuje klid a pohoda, rostou tu nádherné bukové a borové lesy, je zde plno rozkvetlých luk a velkolepých krasových útvarů. Horská bríza vás spolehlivě ochladí i v těch opravdu parných letních dnech a při troše štěstí dokonce můžete spatřit na vlastní oči i některé z místních vzácných druhů živočichů.

Záliv Kvarner - jedno z městeček
Autor: whl.travel

Místo

Opatija 45° 20' 8.9088" N, 14° 18' 32.7924" E
Location