Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Kaštela, 3. část

Kaštel Lukšić

Část Kaštel Lukšić se rozprostírá na konci Kaštelského zálivu v Chorvatsku. Město se sedmdesátiletou tradicí cestovního ruchu proslavily zejména oblázkové pláže a botanická zahrada s četnými středomořskými rostlinami.

V pevnosti Vitturi se dvěma obrannými věžemi, postavené v 15. století, je dnes umístěno městské muzeum. Krásná je místní botanická zahrada, a navštivte také dům s jedním z největších kaktusů v Evropě.

Kaštel Kambelovac

Kaštel Kambelovac láká turisty nejen svými krásnými plážemi, ale i mnoha restauracemi, půvabnou pobřežní promenádou a výšlapem na blízkou horu Kozjak. Bezpochyby si povšimnete ochranné věže hradu, postavené ve válcovitém tvaru.

Kaštel Gomilica

Nejkrásnější ze sedmi míst Kaštely je nepochybně Kaštel Gomilica, který si nejlépe uchoval svou prapůvodní originalitu. Pevnost vznikla na počátku 16. století na skále a s pevninou byla spojena padacím mostem.

Stojí tady i překrásný románský kostel svatého Kuzmy a Damjana. Je považován za jeden z nejstarších kostelů v celém širokém okolí, kdysi sloužil řádu Benediktýnek. V místě najdete hlavně písečné pláže, které jsou vhodné pro rodiny s dětmi.

Kaštel Sućurac

Kaštel Sucurac je sedmou a nejstarší památkou v Kaštelském zálivu, kde první osadníci žili již někdy v 9. století. První věž byla postavena v roce 1392, zařízení bylo později několikrát rozšířeno.

Aktivity

Prázdninové letovisko Kaštela se nádherně hodí pro trávení opravdu pestré aktivní dovolené. Najdete zde širokou škálu těch nejrůznějších sportovních a rekreačních aktivit. Na moři se dá skvěle provozovat jachting, surfovat a podnikat rozličné výlety na člunech.

V příjemně teplém moři můžete šnorchlovat, potápět se, ale především plavat v křišťálově čisté vodě. I přímo na pláži i ve městě je mnoho příležitostí k provozování různých sportů.

Odpočinek na pláži je určitě velmi příjemný, ale o dovolené se chce někdo také hýbat. Třeba tenisové kurty najdete v některých hotelech, v Kaštel Štafiliću a v Kaštel Stari. Můžete si i zahrát stolní tenis, fotbal, basketbal nebo plážový volejbal.

Dokonce se tady můžete věnovat i jízdě na čtyřkolkách po celé oblasti. Doslova kouzelné okolí můžete prozkoumat na kole nebo podniknout pěší túru. Ti zdatnější asi vyrazí na lezení po skalách do hor poblíž Kaštely.

Výlety

Velice zajímavé jsou výlety do nejbližšího, ale i do vzdálenějšího okolí. Dá se odtud třeba vyrazit i do Splitu, do historického města se zajímavými budovami, jako je v první řadě Diokleciánův palác.

Místo

Kaštel Lukšić 43° 33' 2.4156" N, 16° 21' 50.2308" E
Location