Jste zde

Domů » Příroda

Další národní parky, 2. část

Chorvatský park Vransko Jezero

Národní park Plitvická jezera

Národní park Plitvická jezera o rozloze 300 000 ha s nedotčenou přírodou, v níž mimo jiné žijí medvědi, divoká prasata a vlci. Hlavní atrakcí je 16 jezer, která jsou navzájem propojena vodopády a jeskynními systémy. Jejich celková délka činí 7 km a výškový rozdíl 135 m.

V krasovém pohoří stále budete narážet na nové překážky a vodopády. Kolem jezer vedou turistické stezky a na jezeru Kozjak jezdí motorové čluny. Na výlet do tohoto národího parku byste si měli vyhradit celý den. V blízkosti si také můžete rezervovat pokoj v některém z hotelů nebo apartmánů.

Národní park Risnjak

Zalesněný horský masiv nedaleko města Rijeka byl pojmenován po svém nejoblíbenějším obyvateli, a sice rysovi (ris). Park se nachází v nadmořské výšce od 300 do 1500 metrů.

Jelikož leží na křižovatce Alp a Dinárských hor, ale i Středomoří a Panonie, najdete na tomto malém území prakticky všechny druhy lesů, rostlin a zvířat z těchto oblastí. Turisty a další milovníky přírody přitahují především krasové jevy, nádherné lesy, prameny a jedinečné výhledy.

Národní park Kopački Rit

Kopački Rit, národní park nedaleko ústí řevy Drávy, se nachází přímo na hranicích Chorvatska se Srbskem. Jedná se o jednu z největších, nejvýznamnějších a nejpřitažlivějších mokřad v Evropě, která se prakticky dochovala v původním stavu.

K parku patří mnoho (i vyschlých) říčních ramen a jezer poblíž Dunaje. Blízkost velkého města Osijek a dobré dopravní spojení (silnice, železnice, letadlo, lodní doprava) zajišťují oblasti hodně návštěvníků.

Krásy panenské přírody, vodní bohatství, pestrá fauna a flóra přitahují kromě turistů i plno vědců a badatelů z celé Evropy. Zvířecí rezervace na území parku je obzvlášť přísně chráněna. Hnízdí v ní 260 různých druhů ptactva (divoké husy a kachny, velké bílé volavky, čápi, orli, vrány, lysky, racci, vlaštovky, strakapoudi, datli a další).

Mnoho ptáků tam odpočívá, když táhnou z chladného severu na teplý jih. Ve vodě žije asi 40 druhů ryb (štiky, líni, cejni, kapři, sumci, candáti, okouni) a na souši nejrůznější savci (jeleni, srnci, divočáci, divoké kočky, kuny, kuny lesní, lasičky, hranostaji, vydry říční).

V přírodním parku je zastoupena flóra typická pro bažinaté oblasti. Můžete se zúčastnit prohlídek s průvodcem: na loďce, koňským spřežením nebo pěšky. Dále se můžete zúčastnit okružních jízd, na kterých si můžete fotit. Část parku je přístupná i myslivcům a rybářům. V restauracích můžete ochutnat místní speciality (rybí paprikáš, kapra na grilu, divočinu, vína z Belje a jiné).

Národní park Vransko jezero

Jezero a kryptodeprese (proláklina naplněná vodou ležící v nadmořské výšce menší než 0 m) na území Ravni kotari se nachází severovýchodě od Pakoštane. Rozloha jezera činí asi 30 km² (délka 13,6 km, šířka až 2,2 m, hloubka do 3,9 m).

Voda pochází z potoka Skrobic a dalších pramenů; do jezera protéká úzkými, hlubokými otvory i kanálem Prosika (850 m) z Pirovačského zálivu. Na zalesněném severním břehu jezera se zvedá nejvyšší bod území, Ravni kotari (305 m), z nějž budete mít krásný výhled na vnitrozemí a pobřežní pásmo.

V jezeře žije plno ryb (štiky, úhoři, cípal hlavatý a další). Asi 30 ha této oblasti je chráněno jako ptačí rezervace. K jezeru se nejlépe dostanete, pokud pojedete po pobřežní cestě z Pakoštane nebo z Prosiky. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších rybářských revírů v této části Evropy, který je velmi známý i v dalších zemích. Pokud máte zájem, můžete se zúčastnit i organizovaných rybářských výprav a výletů k tomuto jezeru.

Místo

Plitvická jezera 44° 52' 50.3112" N, 15° 37' 1.2828" E
Location