Jste zde

Domů » Pláže

Biograd na Moru

Dalmátský přístav Biograd na Moru

Biograd na Moru je městečko a přístav v severní Dalmácii, kde žije kolem 5 tisíc obyvatel. Leží asi 28 km jižně od města Zadar. Městečko se rozprostírá na malém poloostrově a z části na pevninském pobřeží. V moři před Biogradem se nacházejí ostrůvky Planac a Sveta Katarina. V zálivu Soline najdete písečnou pláž lemovanou borovicovým lesíkem. Biograd má dobré spojení s vnitrozemím, okolními městy na pobřeží a ostrovem Pašman.

Biograd se nachází uprostřed celé řady pobřežních dalmátských letovisek. K dalším významným destinacím v této oblasti patří Tkon, Kraj, Pasman, Barotul, Mrljane, Nevidane, Dobropoljana, Banj a Zdrelac na ostrově Pašman a Vrgada na stejnojmenném ostrově. Díky poloze v centru pobřežní oblasti je Biograd ideální výchozí bod pro výlety. V blízkém okolí se nacházejí tři národní parky: Paklenica a Krka na pevnině, ostrovy Kornati a přírodní park Telascica na ostrově Dugi Otok.

Vedle kulturního a historického dědictví nabízí Biograd na Moru velice hezké pláže, malebné zátoky a široké možnosti ubytování. Ve městě najdete mnoho restaurací, v nichž se podávají speciality chorvatské i mezinárodní kuchyně.
V letních měsících čeká na turisty pestrý kulturní, zábavný a sportovní program: lidové slavnosti v přírodě, sportovní turnaje a závody.

Malebný Pašmanský kanál s řadou malých ostrůvků chrání letovisko a celou Makarskou riviéru před silným nárazovým větrem od moře, což vám při koupání a plavání přijde jistě vhod. Z přístavu můžete vyjet na člunu k souostroví Kornati a do národního parku Telascica na ostrově Dugi Otok. Poblíž najdete Vransko jezero – největší sladkovodní jezero v Chorvatsku. Jelikož v něm žije plno nejrůznějších ryb, vydávají se k němu pravidelně rybáři.

Přístav je velmi oblíben mezi milovníky lodních sportů, kteří se plaví po Jaderském moři. Celoročně se tu konají kurzy veslování, plachtění a jiných sportů. Jachtařský přístav Kornati-Biograd má 500 stanovišť na moři a dalších 200 na souši. Je otevřen po celý rok.
V Biogradu najdete také jeden z největších a nejlépe vybavených tenisových klubů v této části Jadranu, k dispozici vám bude na 20 tenisových kurtů. Tenisový klub se nachází uprostřed borovicového lesa přímo na pláži.

Komentáře

Protože se zajímám o lodě, tak jsem navštívil přístav v Biogradu na Moru a moc se mi tam líbilo. Spousta pěkných lodí a hlavně je přístav celkově nádherný. Doporučuju navštívit, když se nebudete zrovna chtít koupat a ležet na pláži.