Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Zaton

Chorvatské letovisko Zaton se nachází v zátoce u Zadarského kanálu, asi 3 km na jih od obce Nin. Pro městečko je typickým znakem dalmatská architektura, příjemné středomořské klima, krásná příroda, bohaté kulturní dědictví a také rušný život ovlivněný turismem. V zimě je vystaven silnému větru bóra, zatímco mistrál zase zmírňuje letní parna.

V oblasti Zatonu bylo živo již před 4000 lety, o čemž svědčí velký počet ruin. V římských dobách bylo místo přístavem, který patřil k městu Aenona (Nin). Roku 1646 bylo zničeno Benátčany, kteří vypálili i Nin. Obec se rozvinula na konci 17. století, po odchodu Turků. V minulosti se velký počet obyvatel živil převážně zemědělstvím, chovem dobytka a rybolovem.

Ve městě uvidíte zříceniny starých římských staveb a zbytky raně křesťanského kostela sv. Ondřeje se třemi apsidami.
Západně od města objevíte zříceninu dvoupatrové věže (kastelin), kterou nechal v roce 1593 postavit Hanibal Cirysagus. V osadě Prahulje mezi Zatonem a městem Nin stojí starochorvatský kostel sv. Mikuláše z 11. století. Jedná se o románskou stavbu kruhového půdorysu se třemi kruhovými a jednou obdélníkovou nikou a s kupolí. Během války proti Turecku byla ke kupoli přistavěna špionážní věž.