Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Vodice

Dalmatské městečko Vodice u moře

Vodice (italsky Vodizze, v překladu "Vodička") je malé město v oblasti Šibenik - Knin ve střední Dalmácii.
Nachází se asi 10 km severozápadně od města Šibenik na pobřeží Jaderského moře a žije zde kolem 11 tisíc obyvatel. Je to populární turistické letovisko, v několika průzkumech z posledních let bylo uváděno jako třetí nejoblíbenější pobřežní místo Dalmácie. Většina obyvatel nabízí turistům i ubytování, ať už v hotelích, apartmánech nebo soukromých pokojích.

Během římské nadvlády nad Dalmácií bylo místo nazýváno jako Arausa. Obec byla poprvé zmíněna v historických dokumentech teprve roku 1402, kdy začala stavba kostela sv. Križe. Název městečka je odvozen od slova "voda", kterou v té době zásobovalo celé své okolí. Obranné hradby ze 16. století a věž Ćorićev toranj jsou svědky z období turecké nadvlády.

Dalšími pozoruhodnými památkami jsou starý kostel sv. Križ, dokončený roku 1421, z Kříže, a farní kostel s bohatě zdobenou barokní fasádou z roku 1746, postavený v centru města.
Barokní zvonici postavil v 18. století mistr Vicko Macanovic. Na hlavním oltáři uvidíte obraz Svaté rodiny, který vytvořil neznámý umělec na přelomu 17. a 18. století.

Při příjezdu do městečka spatříte pozůstatky budov z doby tureckých nájezdů. Na hřbitově západním směrem stojí bývalý farní kostel, který v roce 1662 postavil Vicko Ivanov z ostrova Korčula.
Dva kilometry od centra města, na kopci Okit, stojí nově postavený kostel Nejsvětější Matky Boží Karmela. Z Okitu se nabízí krásný výhled do celého okolí, na Prvić, Zlarin a dalších pobřežní ostrovy.

Cestovní ruch se ve městě začal rozvíjet v 60. letech minulého století a k jeho rozkvětu přispěly krásné pláže, tiché zátoky i vzduch prosycený nejrůznějšími vůněmi. Vodice je známá pestrou nabídkou služeb pro turisty. K její gastronomii patří mušle, krabi, těstoviny, ale především tradiční dalmatské pokrmy.
Jachtařský přístav ACI Vodice se nachází na severovýchodě městečka (zátoka Vrulje), má 450 stanovišť na moři a dalších 150 na souši.

V letovisku najdete fotbalové hřiště, tenisové kurty, basketbalové hřiště a sportovní centrum u hotelu Olimpija. Sportovní nabídka zahrnuje také kurzy potápění a windsurfingu a podmořské foto safari.
V srpnu se konají tradiční městské slavnosti, velkou událostí je i svátek Panny Marie Karmelské (16. červenec).

Místo

Vodice 43° 45' 26.7336" N, 15° 46' 26.3748" E
Location