Jste zde

Domů » Pláže

Tučepi

Chorvatské Tučepi

Pobřežní letovisko Tučepi je vzdálené pouhé 4 km od městečka Makarská. Leží stranou hlavních turistických center a patří k nejoblíbenějším destinacím na Makarské riviéře. Jedinečné pobřeží, na jehož písečné a oblázkové pláže navazuje hustá vegetace, je lemováno mohutným pohořím Biokovo.

Krásná poloha u krasového pohoří a dlouhá písečná pláž udělaly z městečka atraktivní letovisko, které se těší čím dál větší oblibě. Na hoře poblíž města se nachází vesnice Staré Tučepi, jejíž kořeny sahají až do antiky.
Obyvatelé vesnice prchali před neustále útočícími bandami pirátů do příkrých a obtížně přístupných hor Biokovo, které se již pár kilometrů za pobřežím tyčí takřka svisle k nebi. Původní osada rybářů, mořeplavců a obchodníků se vyvinula v malé městečko s čilým ruchem.

Dnes je Tučepi mladé a moderní letovisko, jeho pozvolna se svažující pláž se hodí nejen pro rodiny s dětmi. Město je oblíbené také díky jachtařskému přístavu. Tučepi se svými pohodlnými hotely a prázdninovými domy patří k nejlepším turistickým centrům na celé Makarské riviéře.

Ve vesnici Staré Tučepi stojí za shlédnutí kostel sv. Jiří, který byl postaven v 15. století v románsko-gotickém stylu. V letech 1992 – 1993 proběhla jeho rozsáhlá rekonstrukce a dnes ho zdobí městský znak. Prohlédnout byste si měli také oba náhrobky vedle kostela.

Barokní domy na pobřeží, které podtrhují působivou atmosféru elegantního městečka, se do dnešní doby zachovaly v dobrém stavu. Kdysi v nich trávily léto bohaté chorvatské rodiny. Kromě průzračného Jaderského moře a 3 km dlouhé pláže se Tučepi může pochlubit nádherným borovicovým lesem, který se podobá parku. Můžete se do něj vypravit na procházku a navíc v něm najdete osvěžující stín.

Letovisko je skvělý výchozí bod pro túry do hornatého vnitrozemí. Za hodinu dojdete do vesnice Gornje Tucepi nebo se můžete vydat do pohoří Biokovo. Snadno a rychle se dostanete autem do měst Split anebo Dubrovník.
Pokud vás láká moře, vydejte se na ostrovy Korčula, Brač a Hvar, nebo navštivte přístav Ploče v úrodné deltě řeky Neretva.