Jste zde

Domů » Pláže

Trogir, 3. část

Chorvatské město Trogir
Autor: Jon Jowsey

Sport a zábava

Koupání a vodní sporty jsou hlavními aktivitami zdejších turistů na plážích v samotném Trogiru i v jeho okolí. Surfování a jachting je zde stejně populární jako potápění, a téměř pro všechny druhy sportů nabízejí místní provozovatelé i výukové kurzy, a to včetně zapůjčení příslušného vybavení.

Město má překrásnou marínu u přístavu jachet, hned naproti starému městu, kde může současně kotvit na 180 lodí. Kromě toho jsou zde k dispozici také opravárenské dílny, jeřáb, supermarket, půjčovna lodí a další plně vybavená specializovaná zařízení. Okolí města můžete snadno prozkoumat i na kole, které si lze vypůjčit třeba v tržnici na mostě.

Širší okolí letoviska se vyznačuje hustou vegetací, spoustou větších i menších dalmátských ostrovů, hezkými oblázkovými plážemi a skalnatými úseky na pobřeží. Najdete zde i výtečnou gastronomii – hlavně rybí speciality.

Ve městě pravidelně probíhají rybářské slavnosti, každoročně se koná přehlídka folklorních souborů a navštívit můžete i koncerty vážné hudby, které se pořádají v sálech i na náměstí v historickém centru.

Pláže

Trogir má dvě velké pláže, kde se dá skvěle koupat, ale z důvodu blízkosti přístavu nejsou zas až tak atraktivní. Mnohem hezčí to je na nedalekém ostrově Čiovo, kam se dá dojít přes most. Tento ostrůvek si získal opravdu velkou oblibu rekreantů, kterým se tady nabízejí perfektní osamocené pláže, marína i možnosti k ubytování.

Krásné zátoky s plážemi najdete na tomto ostrůvku u letoviska Okrug Gornji, další velmi příjemná zátoka se nachází kousek za tímto místem. Ačkoliv je to tady poměrně malé, je zde krásně, moře je mělké, panuje zde klid a působí tu i dobře vybavené potápěčské centrum.

Zhruba 12 km od Trogiru narazíte na prázdninovou oblast Marina, která také nabízí perfektní koupání. Místo se nachází v hlubokém zálivu a má i vlastní přístaviště jachet. Kdo by se chtěl koupat ve vysloveně přírodním prostředí a v naprostém klidu, ať si zajde do míst jižním a západním směrem, kde objeví mnoho idylických zátok.

Stezka vede většinou po hrbolatých silničkách a cestách, ale zato se ocitnete v místech, kde to vypadá, jako byste byli skutečně prvními lidmi, kteří se sem dostali. Dva ostrůvky, Mali Drvenik a Veliki Drvenik, jsou pohodlně dosažitelné trajektem a turisty lákají, a to hlavně na východním pobřeží, mnoha krásnými a malebnými plážemi.

Místo

Okrug Gornji, Čiovo 43° 29' 47.2416" N, 16° 15' 41.5476" E

Komentáře

Dovolenou v Trogiru už máme za sebou, cca před třemi lety. Je to hodně pěkné městečko, večer trošku přeplněné, ale to k tomu patří.
Location