Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Trogir, 2. část

Trogirská katedrála
Autor: Routard05

Nádherně umělecky zdobený románský portál obsahuje, mimo jiné, vyobrazení Adama a Evy, kteří stojí na dvou lvech. Při zobrazení těchto prarodičů lidstva jde o vůbec první prezentaci nahých postav v dalmatském sochařství.

Vedle katedrály stojí radnice ovlivněná benátskou architekturou, na jejímž vnitřním nádvoří spatříte dva okřídlené lvy na fontáně. Naproti se nacházejí campanile (zvonice) a loggia, kde kdysi sídlil soud. Za touto stavbou se "ukrývá" bazilika svaté Barbory z 9. století. Jde o vůbec nejstarší kostel ve městě.

Přímo před katedrálou láká hosty náměstí s několika kavárnami ke chvilce odpočinku, během níž můžete obdivovat doslova nádheru okolních budov. Tyčí se tu také palác Čipiko, učebnicový příklad architektury, který tvoří přechod od gotiky k renesanci. Poněkud stranou ruchu městského života leží klášter benediktinek Sveti Nikola s překrásným vnitřním nádvořím.

Velmi zajímavá je jeptiškami vytvořená sbírka starého umění, která obsahuje také řecký mramorový reliéf z 1. století př.n.l. se zobrazením jednoho nahého mládence, což nebylo pro umění v klášterech vůbec obvyklé.

Opravdu pozoruhodné je městské muzeum se zajímavými exponáty z velmi pestré minulosti města Trogir. Procházka po překrásné, palmami lemované promenádě, vás zavede k dominikánskému klášteru ze 14. století, který zde postavili vně městských hradeb. Gotický kostel s nádhernou renesanční hrobkou a umělecké sbírky kláštera určitě stojí za vaši návštěvu.

Pevnost Kamerlengo v blízkosti Markovy brány láká k cestě do jižní části historického starého města, které opravdu stojí za to. Při prohlídce všech pamětihodností Trogiru byste neměli vynechat ani procházku klikatými uličkami s obloukovitými branami, které vedou do míst, kde jsou restaurace a kavárny, jako stvořené pro chvilku příjemného odpočinku.

Výlety

Pro zajímavé výlety a celodenní túry se přímo nabízí "Kaštela", cesta k pevnosti. Přibližně šestnáctikilometrový úsek pobřeží vede mezi Splitem a Trogirem kolem 7 pevnostních hradů. Původně zde bylo takovýchto pevností či opevněných zámků 13 a měly sloužit v 15. století jako ochrana proti Turkům.

Za vidění pak stojí zejména Kaštel Gomilica, který se vám představí s celkem 31 domy na svém ohrazeném náměstí. Krásný je bezesporu také výlet do Solinu, který byl ve starověku tím vůbec nejdůležitějším městem v celé Dalmácii a nazývalo se tehdy Salona.

Římský císař Dioklecián si tam tehdy dal postavit svou letní rezidenci, jejíž pozůstatky zde odkryli archeologové. Doslova všude narazíte na pozůstatky chrámových fragmentů, na zdivo a na akvadukty. Za vidění rozhodně stojí i císařský zahrada, která nabízí nádherný výhled dolů na město Split.

Chorvatsko - část města Trogir a moře
Autor: Jon Jowsey

Místo

Městské muzeum, Trogir 43° 31' 2.2008" N, 16° 15' 4.41" E
Location