Jste zde

Domů » Pláže

Sukošan

Chorvatské městečko Sukošan

Sukošan je chorvatské turistické letovisko, ležící asi 15 km jižně od města Zadar. Najdete ho v zálivu Luka Sukosan, přímo u "brány" k souostroví Kornati. Žije zde kolem 5 tisíc obyvatel. Místo s mnoha plážemi se nachází 10 km daleko od jihovýchodně položené Jadranské magistrály ze Zadaru. K obci patří ještě místa Debeljak, Glavica a Gorica, místní obyvatele živí kromě turismu také pěstování oliv, ovoce a vína.

Letovisko u rozlehlého zálivu se vyznačuje krásnými písečnými plážemi a malebnými úzkými uličkami, na které navazují turistické stezky. V mnoha místních restauracích můžete vychutnat chorvatské speciality a skvělé rybí pokrmy.

Lidé tu stále udržují staré zvyky – především den sv. Cassiana, místního patrona, který v kalendáři připadá na 13. srpen. O zábavu je postaráno také během každoročních "Sukošanských nocí". Zajímavé jsou také luzari – masky a převleky typické pouze pro obecní masopust.

Poblíž letoviska se nachází jachtařský přístav Zlatna Luka, jedná se o jeden z největších v Jaderském moři. Na moři má 1200 stanovišť pro jachty o délce do 15 m a ponoru 4 m. Dalších 600 stanovišť je na souši, z toho je 200 zastřešených. V celoročně otevřeném jachtařském přístavu najdete také hotel.