Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Starigrad - Paklenica

Chorvatský Starigrad - Paklenica na pobřeží

Městečko Starigrad - Paklenica, nazývané také jen Starigrad, leží uprostřed 20 km dlouhé Paklenické riviéry v Chorvatsku, která vás okouzlí propojením moře s horskou krajinou.

Malá přístavní obec s necelými 2 tisíci obyvateli se nachází u Velebitského kanálu v oblasti Zadar, nedaleko horského masívu Velika Paklenica, a asi 45 km jižně od Karlobagu. Dělí se na 3 části: Seline, Tribanj a Starigrad.

Je zvláštní, že se v letovisku mísí příjemné středozemní klima se surovým horským podnebím. Díky této zajímavé poloze a podnebí je místo velmi oblíbené mezi pěšími turisty, kteří sem jezdí na výlety, ale také u turistů, kteří chtějí jen relaxovat u vody.

Milovníci koupání si mohou užívat na oblázkových plážích, zatímco aktivním turistům a rekreačním sportovcům přijdou určitě vhod tenisové kurty, hřiště na plážový volejbal, minigolf a půjčovna vybavení pro vodní sporty. Restaurace nabízejí krajové speciality – především pokrmy z ryb, ale i jehněčí, uzenou šunku a sýry.

Zajímavosti

Ve vesnici se také v sezóně pořádají společenské a kulturní události, např. v srpnu svátek Nanebevzetí Panny Marie s velkou poutí. Během 60. let minulého století se v blízkém okolí natáčely scény ke slavným "mayovkám" o indiánském náčelníkovi Vinnetouovi.

Během dovolené můžete navštívit zátoku Rovanjska, kde si můžete prohlédnout jednolodní starochorvatský kostel sv. Jiří. Přístav je částečně chráněn před bórou a jižním větrem. Menší jachty mohou kotvit na severní straně mola (hloubka 2 až 5 m).

Historie a památky

Osada byla osídlena již v dobách starého Říma (Argyruntum). Císař Tiberius udělil obci kolem roku 34 městská práva a hned nato bylo město obehnáno obrannou zdí.

Během tureckých nájezdů v 16. století byl Starigrad zpustošen a v 17. století znovu postaven. Na mysu Kula spatříte zříceninu věže Večka kula, která byla postavena pravděpodobně během válek proti Turkům v 17. století.

Na pobřežní cestě stojí raně románský kostel sv. Petra. Během jeho stavby na přelomu 11. a 12. století bylo v jeho blízkosti objeveno antické pohřebiště. U kostela také najdete 20 středověkých náhrobků a další tři jsou umístěny uvnitř.

Národní park

K Národnímu parku Paklenica patří ty nejkrásnější oblasti jižního Velebitu, včetně jeho nejvyšší hory. Hlavní atrakcí parku jsou dva nádherné kaňony: Velika Paklenica a Mala Paklenica. Z obrovské výšky se svažují až k moři.

Na poměrně malém území národního parku najdete několik krasových reliéfů, jeskyní, pestrou faunu a flóru. Ze strmých skalních stěn je nejoblíbenějším cílem horolezců skála Anica kuk.

V horní části kaňonu se dochovala jediná větší zalesněná oblast v té části Velebitu, která je obrácena k pobřeží. Díky této skutečnosti a také díky výskytu několika vegetačních a klimatických pásem byla tato oblast Velebitu v roce 1949 prohlášena za jeden z prvních národních parků v Chorvatsku.

V obci Starigrad - Paklenica sídlí správa Národního parku Paklenica, kde se dozvíte vše důležité o turistice a turistických stezkách v místních horách.

Místo

44° 17' 45.8844" N, 15° 26' 18.7368" E
Location