Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Split v Dalmácii

Chorvatsko - Split

Split je druhé největší město Chorvatska a současně hospodářské a kulturní centrum Dalmácie. Žije zde více než 220 tisíc obyvatel. Více než 1700 let staré město se spíše podobá muzeu pod širým nebem. Díky působivým památkám ho můžeme nazvat "kamennou učebnicí" historie, v raném středověku bylo dokonce hlavním městem chorvatského království.

Především majestátní Diokleciánův palác, mezi jehož hradbami bylo založeno staré město, a mnoho dalších památek a muzeí, propůjčuje městu nezaměnitelný šarm, jenž ještě zdůrazňují městský park a pobřežní promenáda.

Velký přístav ve Splitu je výchozím bodem pro cesty na ostrovy na severu Jaderského moře a rovněž do Itálie. Kromě toho je přístav důležitou křižovatkou nákladní dopravy.

Mimo hospodářského významu je třeba zmínit i kulturní zaměření Splitu. Známé je Chorvatské národní divadlo s oceňovanými operními, baletními a činoherními představeními. Mnoho menších, a také úspěšných, divadel zaručí další rozmanitý kulturní program.

Split - Diokleciánův palác
Split - Chorvatské národní divadlo

Komentáře

Přístav ve Splitu je opravdu veliký, byl jsem tam asi před 5 lety. I město Split jako takové je hezké, je tu i dost památek