Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Split - okolí

Různá místa a budovy chorvatského města Split
Autor: LUZ-2011

Jen pár kilometrů severně od Splitu se rozkládají ruiny antického města Salona. Zatímco dnešní Solin je průmyslové předměstí této metropole, hlavní město Dalmácie je velké archeologické naleziště. Hlavně na jeho severu si můžete prohlédnout hradby, lázně a obranné věže. O významu Salony svědčí také pozůstatky fóra, divadla a chrámu na cestě do Trogiru.
Kaštelský záliv, který se rozprostírá mezi Solinem a Marinou, byl pojmenován podle hradů a zámků, které byly postaveny na pobřeží na obranu proti Turkům. Doporučujeme také návštěvu nejstaršího hradu v zálivu, Stari Gradu nebo kostel Sv. Jiří z 11. století, který stojí v olivovém háji. Neměli byste zapomenout ani na návštěvu zámku Lukšič s renesančním nádvořím a kostelem, v němž se nachází rakev s ostatky blahoslaveného Arnira.

Jedním z nejpůsobivějších hradů tohoto regionu je pevnost Klis, která se tyčí nad stejnojmennou vesnicí a nabízí nádherný výhled na Kaštelský záliv a pobřeží kolem Splitu. Za návštěvu stojí také město Sinj ohraničené dvěma mohutnými horskými masivy, v němž na příkré skále stojí pevnost Kamičak. Zajímavý je rovněž františkánský klášter z osmanské doby, jehož součástí je klášterní muzeum. Do města Sinj byste si rozhodně měli výlet naplánovat.

Asi 15 km od Splitu najdete ostrov Šolta, který nabízí kulturní i sportovní vyžití. Pravidelně na něj jezdí trajekt. Kromě pláže a různých sportovních center se můžete podívat do vesnice Nečujam, v níž se nachází muzeum věnované básníkovi Marko Marulićovi.

Pevnost Klis nacházející se nedaleko chorvatského města Split