Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Šibenik a okolí

Okolí Šibeniku s vodopádem

V bezprostřední blízkosti městečka Šibenik se nachází místo Otavice s mauzoleem slavného sochaře Ivana Meštroviće, který se v této obci narodil a strávil své dětství. Umělec si svojí hrobku dokonce navrhl sám.

Hlavní atrakcí města Knin je impozantní pevnost, která byla postavena v raném středověku na hoře Spas a v průběhu staletí byla několikrát rozšířena a přestavěna. Kdysi byla centrem Chorvatska, ve středověku v ní sídlili chorvatští králové. Kromě kasáren, skladu střelného prachu, kovárny a nádvoří vás jistě zaujme i lazaret a hradní žalář. V místním muzeu se seznámíte s minulostí Kninu a jeho pevnosti.

Velmi malebné je také městečko Primošten, jehož krásy uvidíte již z pobřežní silnice. Turisté odsud rádi fotografují město na malém ostrově, které převyšuje kostelní věž.

Asi 11 km od Šibeniku se rozprostírá město Vodice s barokním farním kostelem a středověkou obrannou věží. Krásné pláže lákají mnoho turistů ke koupání. Vypravit na výlet se můžete na ostrůvky poblíž Vodice. Pohodlně se na ně dopravíte díky dobrému lodnímu spojení. Murter je se svými 19 km² největším ostrovem a oblíbili si ho zejména milovníci koupání a kempování.

Pevninu s obcí Tisno na ostrově Murter spojuje od roku 1832 padací most. Nad obcí stojí kostel se zázračným obrazem Panny Marie, která je cílem mnoha poutníku z oblasti Zadar a Šibenik. Za návštěvu stojí také římské osídlení Colentum a vesnička Betina.

Okolí Šibeniku - mauzoleum v městečku Otavice
Okolí Šibeniku - pevnost ve městě Knin